- hirdetés -

Anna hallgatag, visszahúzódó nagylány, legalábbis a hétköznapokon. Viszont ha kézilabdapályára lép vagy felül a lovára, Nádorra, új ember lesz belőle. Tehetséges diákokat bemutató sorozatunk következő részében a Czina iskola kiválóságát ismerhetik meg olvasóink.

Andrékó Anna 7. osztályos, és bár évek óta osztályelső, kiváló tanuló, mégsem a tanulmányi versenyekről fog most mesélni nekünk. Két sportág, a kézilabda és a lovaglás az, amiben ő igazán ki tud teljesedni, – sőt emellett megjegyzendő, hogy remek atléta is – mindben tehetséges, így hát nagy dilemma most a számára, közel az általános iskola végéhez, hogy melyikbe fektessen több energiát.

Anna Nádoron (kép: családi album)

– Hároméves korom óta lovagolok, a családunknak van Orosházán egy lovardája, itt tartjuk a lovainkat és gyakran itt is gyakorlok, emellett tagja vagyok a Mezőhegyesi Ménesbirtok Lovassport Egyesületének. Eddigi sikereimet Babinszky Zsuzsának köszönhetem, jelenleg pedig Füredi Tünde az edzőm, (akinek Sovák Péter a vezetőedzője). Nádor három éve került hozzám Poroszlóról, itt tenyésztették ki, és itt is szoktunk össze egy lovastáborban. Ő egy Furioso-North Star, akivel két éve Mezőhegyesen díjlovaglásban nagyon szép eredményt értünk el. Erről a szakágról úgy tartják, a lovas szakágak királynője, mely a legnehezebb és egyben a legbiztonságosabb is. Itt egy versenyen egyszerre több bíró fürkésző szeme előtt kell a díjlovagló négyszögben programokat lovagolni, különféle feladatokat teljesíteni. Ezen az országos bajnokságon a 18 versenyzőből – gyerekek és felnőttek vegyesen indultak rajta – 11 évesként E kategóriában a III. helyezett lettem – mondta.

Csak a nővére volt képes megszorongatni őt a versenyen

Ahogy Anna mesélte, ezeken a díjlovagló versenyeken teljes mértékben együtt kell élnie a lóval a lovasának. Ha egy egyszerű „Állj!” utasításnál a ló egyik lába akár öt centivel is arrébb esik a kívántnál, már pontlevonás jár érte. Hatalmas büszkeség, hogy Anna 2020-ban a Békés Megyei Lovasszövetség által szervezett szabadidős versenysorozat díjlovaglás B, azaz nehéz kategóriájában bajnok lett. Egyetlen versenyző volt csak, aki meg tudta őt szorongatni, mégpedig a saját nővére, Andrékó Sára. Mindketten magasan kiemelkedtek a mezőnyből.

Anna kézilabda- és atlétikaedzőjével, valamint édesapjával (Fotó: Horváth Bence)

Annának április 9-én lesz az úgynevezett rajtengedély-vizsgája, amit ha sikeresen teljesít, a jövőben az országos versenysorozatban a profik között versenyezhet tovább.

Vele kezdte egykoron, és most vele folytatja az edzéseket

A lovaglás mellett Anna 2. osztályos kora óta kézilabdázik. A sors szeszélyességét bizonyítja, hogy az a Sárosi Gergő ma az ONKC U 15-ös csapatában az edzője, aki 8 évesen „felfedezte”, és aki testnevelőtanáraként a mai napig atlétikaversenyekre is viszi. Ez utóbbit tekintve Anna rövid és hosszútávfutásban emelkedik ki a leginkább.

Az országos mezei futóversenyen Gödöllőn 2019.

– Nekem is nagy meglepetés volt, mikor egy évvel azután, hogy a Czina iskolába kerültem, már országos döntőben szurkolhattam a diákjaimnak a mezei futóversenyen – mesélte Sárosi Gergő. – A lánycsapatunk 52 indulóból a 11. helyen végzett. Ez a korai siker egy hatalmas plusz lökést adott a további munkánkhoz. Később Anna a 60 méteres síkfutás városi fordulóját megnyerte, majd a megyein is dobogós lett, idén pedig az Atlétikai Ügyességi Csapatbajnokságon 10×200 méteres váltón kijutott csapatával az országos döntőre, melyen 12.-ek lettek. Anna a városi atlétika versenyen 300 méteren győzni tudott, távolugrásban is első lett, csapatban pedig a 4X100 méteres váltóban szintén az dobogó első fokára állhatott fel czinás társaival. Nagyon várjuk a megyei fordulót – folytatta büszkén tanára.

A kis iskola nagy eredményei

A Czina iskola tanulólétszáma alig 160 fő, így a Kis Iskolák Sportversenyére is nevezhetnek. Ősszel a svédváltó csapattal Anna első lett, 800 méteren pedig egyéniben ezüstérmet zsebelt be. Az országos döntő júniusban várja Pécsett. A hetedikes lány 2020-ban a mezei futóversenyen a 80 nevezőből elsőként ért a célba.

Megyei atlétika többpróba, Békéscsaba

– Nagyon kell a gyerekeknek a sikerélmény, a megerősítés. Ha elmaradnak ezek a versenyek, akkor elveszik a diákoktól a lehetőséget, az izgalmat, az örömet, pedig ezekre hatalmas szükségük van ahhoz, hogy motiváltak maradjanak – tette hozzá a testnevelőtanár és kézilabdaedző.

Védőként keményebb, mint gondolnánk

A balkezes Anna az ONKC U15-ös csapatában jobb szélen vagy jobb átlövőben játszik. Sárosi Gergő azt mondja, a pálya két oldalán teljesen más embert lát.

– Támadásban szerényebb, viszont védelemben teljesen megváltozik. Az egyik legkeményebb és legjobb védőemberem. Élete első mérkőzésén ki is állították már az első öt percben, olyan durván lépett fel a támadójátékossal szemben. Ekkor figyelt fel rá az utánpótlás vezetője – emlékezett vissza Sárosi Gergő.

A büszke édesapa, Andrékó Zoltán kiemelte, nem szeretné semmilyen irányba befolyásolni lányát. Annát most lekötik a kézilabdaedzések, így kevesebbet lovagol, de a 13 éves nagylány azt mondja, ha felnőtt lesz, át fogja venni édesapjától a lovardát. Ezért is jelentkezik Mezőhegyesre mezőgazdasági technikus szakra. Így halad szépen előre, célja felé.

További szép eredményeket kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.