- hirdetés -

A sofőrök többsége úgy gondolja, hogy aki gyalogosan vagy akár kerékpárral közlekedik, az ismeri a közlekedési táblák, felfestések jelentését. Pedig ez egyáltalán nem természetes elvárás, főként nem egy gyerekkel szemben, holott így iskolába, szakkörre vagy akár a nagymamához járni is igen balesetveszélyes. Ennek a hiánynak a pótlására kínál megoldást a közlekedési alapvizsga.

„Hová hajthatok be biciklivel?” „Mikor kelhetek át biztonságosan az úton?” „Kinek van elsőbbsége a kereszteződésben?” – ezek a kérdések nap mint nap felvetődhetnek egy gyalog vagy kerékpárral közlekedő gyermek fejében. A Vörösmarty iskola diákjai számára már könnyebb választ adni rájuk, hiszen a székhelyintézmény 219 tanulója épp a közlekedési alapvizsgára készül, melyet e hónap 12-ig meg is próbálnak teljesíteni.

A közlekedésbiztonsági alapvizsga letétele 4-5. évfolyamon elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott. A Vörösmarty iskola mindhárom tagintézményében eleget tesznek a gyerekek ennek a kihívásnak, melynek célja, hogy a diákok minél több ismeretet kapjanak a közlekedési szabályokról, és így biztonságosabban tudjanak önállóan részt venni a közlekedésben.

Aminné Móricz Márta nagyon hasznosnak tartja a közlekedésbiztonságot erősítő programot (Fotó: Horváth Bence)

A cél: csökkenteni a balesetek számát

– Egyre több gyerek jön most már a jó idő beköszöntével gyalogosan vagy kerékpárral iskolába, épp ezért nagyon jó, hogy megismerkedhetnek a közlekedés szabályaival – kezdte Aminné Móricz Márta. – Célszerű a tanulókkal átvenni ezt a tananyagot, bár a mi iskolákban egyébként is kiemelt szerepet kap a közlekedésbiztonság, a gyerekeknek időről időre készítünk az udvaron tanpályát, melyen gyakorolhatnak. Az így szerzett ismereteiket kibővítjük most azzal a tudással, melyet a Közlekedő kisokos oktatófüzet és az online felület tartalmaz. Reméljük, hogy ezáltal tovább tudjuk csökkenteni a tanulói balesetek számát – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Czombos Balázs 7. osztályos tanuló épp a közlekedési alapvizsgára készül (Fotó: Horváth Bence)

A Vörösmarty iskola megpróbálta a a közeledési alapismeretek oktatását beépíteni a tanórákba, főként a testnevelés, technika és osztályfőnöki órákat szánták erre az elmúlt időben. A gyerekek a munkafüzet mellett a KRÉTA felületen is tudnak tanulni, készülni, sőt, itt próbateszteket is elvégezhetnek, melyek kiértékelését meg is kapják, így ezek további segítséget nyújtanak számukra a felkészülésben.

Ha egy diák már legalább 60 percet gyakorolt a KRÉTÁN, akkor megkapja a zárótesztet, melynek sikeresen – legalább 80 százalékos – teljesítése után névre szóló tanúsítványt vehet át. Így már egy dokumentummal is igazolni tudja, hogy ő biztonságosan tud egyedül közlekedni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.