- hirdetés -

Orosháza belvárosától mintegy három kilométerre, a Gyopárosi-tó partján fekszik Gyopárosfürdő, az Alföld Gyöngyeként ismert üdülőhely. A 20 hektáros parkerdővel körülölelt terület fürdőkultúrája több mint százéves múltra tekint vissza.

Érdekesség, hogy a Dél-Alföld egyik legkedveltebb fürdője helyén egykoron még gyümölcsösök és veteményesek álltak. A Gyopárosi tavat, amíg fel nem ismerték jótékony hatását, inkább praktikus célokra használták akkoriban. A helyi lakosok figyeltek fel gyógyhatására, majd dr. László Elek kezdeményezésére (kórházunk névadójáról itt írtunk korábban) 1869-ben kezdték meg a fürdő építését.

Kezdetben leginkább gyümölcsösöket és házikerteket gondoztak a területen (Fotó: gyoparosfurdo-oroshaza.hu)

Folyamatosan elemezték, vizsgálták a tó vizét, melyről bebizonyosodott, hogy számos problémára, mozgásszervi, reumás betegségekre gyógyírt jelent. Alig egy évtized alatt a tó déli részén kialakított stranddal együtt már népszerű fürdőhelynek számított, ahova nem csak a városból, hanem a távolabbi településekről is érkeztek látogatók.

Az újabb áttörést a 20. század első évtizede jelentette. Többek közt az 1906-ban megindult Orosháza-Szentes vasútvonal is érintette a településrészt, ahova különvonatokat is indítottak. A fürdő népszerűsége ugyan töretlen volt, a két világháború, valamint az azt követő szűkös esztendők visszavetették fejlődését. Az újabb beruházások 1958-ban indultak, azóta pedig több dolog is történt a fürdő életében, melynek köszönhetően Gyopárosfürdő ismét a strand-, élmény- és gyógyfürdőzők népszerű úti céljává válhatott.

2018-ban lett az Év Feltörekvő Fürdője (Fotó: Horváth Bence)

– 1999-ben a tó vizét védetté nyilvánították, majd 2004 májusában megnyílt az élményfürdő is, mely az önfeledt kikapcsolódás lehetőségét kínálja. Az üdülőterületet a Magyar Fürdőszövetség 2008 májusában négy csillagos élményfürdővé nyilvánította, 2016 júliusa pedig a gyógyhely minősítést is viseli. A Békés Megyei Értéktár elemeként is ismert fürdő 2018-ban az Év Feltörekvő Fürdője is lett – írja az Orosháza Értékei című könyv.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.