- hirdetés -

Három terület nemzetközileg is elismert professzora, aki igazi világjárónak számít. 1996-ban vonult nyugdíjba, de azóta is aktív életet él, tavaly például Tasmániában járt. Az orosházi származású Sitkei György professzor február 13-án ünnepli 90. születésnapját.

Munkája során fő kutatási területe az energia működése dízelmotorokban, talajjármű-mechanika, valamint a mezőgazdasági és faipari gépek mechanikája. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki visszavonulását követően is aktív maradt, számos könyvet, publikációt írt azóta is. Másik nagy szenvedélye az utazás maradt.

2020-ban tasmániai látogatását követően utazott vissza szülőhelyére, de perceken át lehetne sorolni, hogy merre járt még a világban. Aktív korában járta be az európai országokat, majd az Egyesült Államok több tagállamában, Mexikóban, Argentínában, Chilében, Dél-Afrikában, Namíbiában, Madagaszkáron, Indonéziában, Malajziában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kínában és Japánban is megfordult.

A professzor február 13-án ünnepli 90. születésnapját ünnepli, melyet a Soproni Egyetemen szerveznek. Orosházán sem feledkeztek meg róla, hiszen mind a város, mind a Táncsics Mihály Gimnázium készített neki egy kis köszöntő díszoklevelet. Dr. Blahó János, a gimnázium igazgatója elmondta, egy olyan képgyűjteményből álló DVD is készült, mely azokat a pillanatokat tartalmazza, amikor Sitkei György öregdiákként meglátogatta egykori alma materét.

Az ajándékokat Véha Antal professzor fogja kézbesíteni neki, aki szintén a gimnázium öregdiákja, tevékenységükkel mindketten kiérdemelték az intézmény Primus Inter Pares elismerését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.