- hirdetés -

Bárki tehet egy próbát, és jelentkezhet a HONOR (Hungarian to Orbit) magyar űrhajósprogramra. Ha érzel magadban indíttatást és lehetőséget, ne habozz! Lehet, te leszel a kiválasztott kutatóűrhajós.

Egy hónapos misszió indul az űrbe az évtized közepén, hogy világszínvonalú magyar innovációkat teszteljen és egyedülálló kísérleteket folytasson a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar űrhajóst keresnek a küldetéshez, melyre 2022. január 31-ig lehet jelentkezni. A pályázat meghirdetésének elsődleges szempontjai között szerepel, hogy minél szélesebb körnek legyen lehetősége jelentkezni az érdeklődőknek. Az alapkritériumoknak valóban nem nehéz megfelelni. Íme a szükséges feltétetek:

  • 1) Az illető 1981. január 31. utáni születésű, büntetlen előéletű magyar állampolgár legyen, valamint rendelkezzen bejelentett állandó magyarországi lakcímmel.
  • 2) Legyen megfelelő úszótudása
  • 3) Legyen magas szintű és magabiztos angol nyelvtudása (előnyt jelent az orosz nyelvismeret is)
  • 4) Legyen felsőfokú végzettsége (előnyt jelent a mérnöki, műszaki és természettudományos, továbbá az orvosi, fogorvosi végzettség)
  • 5) Legyen legalább három év szakmai tapasztalata műszaki, természettudományi vagy orvosi területen

6) Végül, de nem utolsósorban a jelentkezőnek az alábbi testi adottságokkal kell rendelkeznie: testmagasság 1,50 m és 1,90 m között, testsúly 50 kg és 95 kg között (normál testtömeg index), vérnyomás ülő helyzetben legfeljebb 140/90 mm Hg, látás 20/20 vagy annál jobb, (korrekcióval vagy anélkül), emellett szükséges az egészséges színlátás, egészséges hangérzékelés (kónikus vagy visszatérő hallászavar nélkül).

Illusztráció (kép forrása: pixabay.com)

A kiválasztási folyamat egy online jelentkezési lap kitöltésével és benyújtásával indul. Ezután azok, akik az alapkövetelménynek megfelelnek, egy online alkalmassági tesztet töltenek ki. A teszten legjobban teljesítő, legtöbb pontot elérő jelöltek kerülnek tovább a következő kiválasztási fordulóba.

A jelentkezőkre fizikai, pszichológiai vizsgálatok és szakmai felmérések várnak, majd a jelölteknek bizonyítaniuk kell rátermettségüket és elhivatottságukat is. Ezt követően a kijelölt űrhajósnak és egy további kiválasztott tartalékosnak részt kell vennie Houstonban az Axiom Space Inc. által szervezett körülbelül hat hónapos alapkiképzésen, melynek keretében szimulált körülmények között (úgymint parabolarepülés, többórás víz alatti kiképzés) készítik fel őket az űrrepülésre és a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodásra. A kijelölt űrhajós ezen felül részt vesz a küldetés szempontjából elengedhetetlen speciális képzéseken ugyanitt és a NASA kiképzőközpontjaiban.

A tudás, a fizikai adottságok, a terhelhetőség és a stressztűrés mellett fontos, hogy a küldetéshez olyan jelöltek jelentkezését várják, akik készek hosszabb időt is távol tölteni a családjuktól, és akik a nagy nyilvánosság előtt is magabiztosan kommunikálnak, valamint nem riadnak meg a kiemelt figyelemtől sem.

A misszió remélhetőleg egy hónapig, de akár negyedévig is eltarthat. Jelentkezni a 2024-re tervezett űrrepülésre 2022. január 31-ig lehet a hunor.gov.hu weboldalon.

Forrás: hunor.gov.hu

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.