- hirdetés -

A mezőhegyesi József Attila Általános iskolába látogatott Farkas Bertalan űrhajós, vadászpilóta, űrkutató. A közönségtalálkozó nagy sikert aratott a térség gyermekeinek körében. A méneséről híres dél-békési városban „Az emberi űrkutatás a 21. században” címmel rendeztek programot, melyre meghívást kapott Magyarország első és egyetlen űrhajósa, Farkas Bertalan is. 
A kötetlen közönségtalálkozóra a térség több iskolájából érkeztek az érdeklődő nebulók. Az űrhajós, űrkutató beszámolt a megjelent ifjúságnak űrutazásáról.

Farkas Bertalan a gyermekek minden kérdésére válaszolt. Életútja, kitartása, fegyelme, tudása és a hazája iránt érzett szeretete példaként állhatott a nebulók előtt.

Életéről és űrutazásáról is mesélt az érdeklődőknek Farkas Bertalan (b) (Fotó: iskola)

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol a személyzet Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, a landolás Dzsezkazgan városától 140 km-re történt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.