- hirdetés -

Az ének órának nem kell „muszáj tárgynak” lennie – ezt bizonyítják az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában. Az ott alkalmazott módszer bevonja a diákokat az órába, és segít észrevétlenül, szórakozás közben gyarapítani tudásukat.

Az Eötvös katolikus iskola hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg, miként zajlik náluk az ének óra. A gyerekek hangszereken játszanak, táncolnak és élvezik, amit csinálnak. Sitkei Katalin, az iskola tanára elmondta, heti egy órában tanítják az éneket, az osztályok számára ezt az egy alkalmat igyekeznek emlékezetessé és szórakoztatóvá tenni, mindezt úgy, hogy ne menjen a tanulás rovására.

– A legfontosabb cél, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését, és megszerettessük velük a zenét. Ezt pedig játékos formában, sok tánccal és énekszóval lehet elérni – vázolta Sitkei Katalin.

Sitkei Katalin igyekszik feldobni az ének órák hangulatát (Fotó: Horváth Bence)

Megtudtuk, a módszernek köszönhetően jobban teljesítenek a tanulók, nem utolsó sorban pedig várják is az ének órákat.
– Mindig meg kell újulni, igyekszem valami újat keresni, ami felkelti a figyelmüket és megtetszik nekik. Ez a módszer segíti a tanulókat abban, hogy bekapcsolódjanak a zenébe, ezáltal megismerik a ritmushangszereket, melyeket nem fognak elfelejteni. Minden óra elején várják, hogy zenéljünk, és jelentkeznek, megnevezik, hogy ki melyik hangszeren szeretne játszani. Nem mellesleg a komolyzenei műveket is megismerik, mert igaz néhány perc erejéig, de eggyé válnak a zenével, részesei a zenének. Így később ha hallja és dúdolja a diák a darabot, akkor tudni fogja, hogy például Mozart Török indulója szól – nyilatkozta Sitkei Katalin.

A tanárnő elmondta, a triangulum számít a legnépszerűbb hangszernek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.