- hirdetés -

Az Orosházi Települési Értéktár darabjait bemutató sorozatunkban ezúttal a város főterét mutatjuk be, valamint felidézzük a korábban a helyén álló Alföld Szálló történetét is.

2013 nyarán Orosháza belvárosa nagymértékben megújult a város arculatának változásával. Ekkor épült meg ugyanis az új főtér, ami Novák István DLA, Ybl- és Prima Primissima díjas építész kezdeményezésével indult és Török Péter Europa Nostra, valamint szintén Ybl- és Prima Primissima díjas környezetépítész tervezésével valósult meg.

1875-ben építették, majdnem egy évszázadon keresztül volt a város központja az Alföld Szálló

Magának a helyszínnek a történetében azonban egészen az 1700-as évek második feléig kell visszamennünk az időben, amikor még csatorna állt a területen. Az Alföld-Fiumei vasútvonal megnyitása után építették itt fel 1875-ben az Alföld Szállót, kezdetben Róna Szállónak szerették volna elnevezni az új létesítményt. Az épület gyorsan a város egyik központjává vált.

Az egyemeletes szállodát 1972-ben elbontotta az akkori városvezetés a balesetveszély miatt, nem sokkal később azonban hamarosan új épület került a helyére. 1977-ben kezdték el építeni a Hotel Alföldet, melyet 1982-ben fejeztek be. A 42 szoba mellett éttermet, bárt, presszót, sörözőt, mosodát, irodákat, még tárgyalótermeket is tartalmazott az Alföld. Mivel az ezredforduló környékén kisebb lett a forgalom, 2001 májusára a szálló végleg bezárt. A bontási munkálatok 2011-ben kezdődtek, 2013 óta pedig a város főtere áll a helyén.

Kikapcsolódásnak és szórakozásnak is teret ad (Fotó: Horváth Bence)

– Orosháza közösségi tere, középen az Európában egyedülálló 5 méter magas üveg térplasztikával a város turisztikai látványossága, szimbóluma lett. Az üveg körtefa Kovács Júlia Ferenczy Noémi-díjas, valamint Szilágyi András Pro Arte Vitraria-díjas üvegművész közös alkotása – olvasható az Orosháza értékei című kiskönyvben. A közösségi tér kikapcsolódásnak, szórakozásnak egyaránt teret ad, ahol a helyiek és az idelátogatók is jól érezhetik magukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.