- hirdetés -

A felsőoktatásban tanulók számára az utóbbi időszakban sűrűn szerepeltek vizsgaidőpontok a naptárban. A rendhagyó, online vizsgaidőszak most az utolsó hetéhez érkezett, ezért megkérdeztünk egyetemen tanuló orosházi diákokat tapasztalataikról, hogyan telt számukra az elmúlt időszak.

A középiskolában kivívott éltanulói pozíció az egyetemi tanulmányok során nem feltétlenül jelent garanciát a sikerre. Mások a mércék, jobban be kell osztani az időnket, ha pedig valaki túl sok kurzusra jelentkezett a félév során, az növelheti a terheket. A több tanulás nem mindig vezet eredményre, pihenésre is szükség van.

A jelenlegi vizsgaidőszak azonban a vírushelyzet miatt nem éppen hétköznapi módon zajlott, az egyetemisták online adtak számot tudásukról.

A vizsgaidőszak január 25-én utolsó hetéhez érkezett, ezért idén is megkérdeztünk orosházi egyetemistákat tapasztalataikról. Egyikük, Árus Bence a Budapesti Gazdasági Egyetem-KVIK turizmus-vendéglátás szakán tanul.

Az online vizsgákra készülésnek is megvoltak a maga nehézségei (Illusztráció: Pixabay)

– Az év normális körülmények között kezdődött: bejártunk a szemináriumokra (maszkban) és figyeltünk az előadásokra. Később ugye az egész oktatás átállt online formára. Úgy gondolom, mind a tanárok, mind a diákok megpróbálták a legjobbat kihozni magukból ezalatt is. Ettől függetlenül szerintem egy online leadott anyagnál ezerszer könnyebben emészthető és hasznosítható egy olyan óra, amin személyesen veszünk részt. Ebből adódóan a vizsgák is nehezek voltak – mesélte.

Ennek ellenére úgy gondolja, hogy volt egy nagy előnye is ennek a megoldásnak.
– Személy szerint túl szoktam stresszelni a vizsgákat, ami sokszor kihat a teljesítményemre, de egy nyugodt otthoni környezetben ez a helyzet elkerülhető. Persze nem sikerült minden tantárgyból tökéletesen felkészülni, mégis sikeresnek mondanám ezt a félévet – tette hozzá.

A szintén turizmus és vendéglátás szakon tanuló, de harmadik félévét teljesítő Gyurik Gréta elmesélte, minden tárgynál másra kellett odafigyelniük, de leginkább a hosszára, elindítási, valamint kitöltési idejére.

– Emellett az e félévi specializált tárgyamnál a tanárnő egy megfigyelési programot használt, ami azt mutatja meg, hogy elkattintasz-e a vizsga oldaláról puskázni és az automatikus 1-es von maga után. Nekem szerencsére minden vizsgám elsőre meglett és már 14-én végeztem is velük. Bár ezt nem mondhatom el minden hallgatótársamról sajnos, volt akinek eléggé meggyűlt a baja egy-egy vizsgával – árulta el.

Madarász Noémi szintén második évét kezdte meg ősszel, ő az Állatorvostudományi Egyetem állatorvosi szakán. Eddigi három vizsgaidőszakából kettő online zajlott.
– Nekem nagy különbség volt az előző félévi és a mostani vizsgák között, hogy most sokkal több szóbeli vizsgám volt. Ezzel próbáltak törekedni a csalás leghatékonyabb elkerülésére – mondta.

A rendhagyó vizsgaidőszak utolsó hetéhez érkezett (Illusztráció: Pixabay)

Például bármikor felszólíthatták őket képernyőmegosztásra, a szoba körbemutatására és végig olyan távolságban kellett ülniük a laptoptól, hogy látszódjon a kezük. Elmondta, neki ezúttal viszonylag kevesebb vizsgája volt, január 6-án már végzett is. Ebben a félévben az anatómia szigorlatot érezte a legnehezebbnek, ami hagyományosan a képzés első olyan vizsgája, ami alaposan megszórja a hallgatókat.

– Sokat gondolkodtam rajta, végül úgy döntöttem, hogy még karácsony előtt túlesek rajta és utólag nagyon örülök ennek a döntésemnek. Nálunk nagyon korrektek egyébként az előadók, tudják ők is, hogy ez egy nehéz helyzet mindenkinek, nem akarnak kiszúrni velünk. A rektor úr hozzáállása nagyon szimpatikus, úgy gondolja, hogy amikor végre visszamehetünk az egyetemre, akkor elégedett és boldog hallgatókat szeretne látni a campuson és nem megtört, elkeseredett diákokat – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.