- hirdetés -

A tavalyi évben még éppen elkerülte a középiskolák szalagavatóit a koronavírus-járvány. A Székács József Evangélikus Iskola, a Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium is gördülékenyen meg tudta rendezni saját ünnepségét, idén azonban más a helyzet.

Hagyományosan január végén, vagy február első napjaiban rendezik Orosházán a végzős középiskolások számára a szalagavató ünnepségeket. Idén azonban a koronavírus-járvány második hulláma alaposan átírta a forgatókönyvet. Megkérdeztük az orosházi középiskolákat, hogy ilyenkor milyen lehetőségeik vannak.

Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus Iskola igazgatója elmondta, a jelenlegi állás szerint hagyományos formában nem lehet szalagavatót rendezni.
– Éppen ezért mi is keressük a módját, hogy a végzőseink a lehetőségekhez mérten ünnepi keretek között mégis megkaphassák szalagjaikat. Természetesen a jelen helyzetben szó sem lehet közös vacsoráról, táncos mulatságról, vendégek meghívásáról – ezeket biztosan nélkülöznünk kell, bármilyen módját találjuk is a szalagátadásnak – nyilatkozta.

Idén a járvány miatt nincs lehetőség hagyományos ünnepségre (Fotó: Rosta Tibor)

Pörneki Attila, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója szerint is felülírta a terveket az aktuális járványhelyzet, de igyekeznek a legtöbbet kihozni lehetőségeikből.

– Mindenképpen megtartanánk a szalagavatót, de nem hagyományos és nem is online formában. Osztályonként rendeznénk meg az ünnepséget, megfelelő távolságtartással, a járványügyi előírásokat betartva az iskola ebédlőjében – tudtuk meg.

A Kossuth iskola szalagavatójának idén nem a Petőfi Művelődési Központ ad majd otthont (Fotó: Palcsek István)

Dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója is hasonló véleményen volt. Elmondta, a szalagavató egy lélekemelő rendezvény, Orosháza egyik legnagyobb kulturális eseménye, mely a végzős diákok számára is egy életre szóló pillanat.

– Arra nem számítunk, hogy az idei eseményt meg tudnánk szervezni nagy nyilvánosság előtt, de abban bízunk, hogyha lehetőség nyílik rá, akkor találkozni tudnának az osztályok. Egy digitális világban történő szalagavatót tervezünk, szeretnénk, ha ez a dolog létrejönne kisfilmekkel, osztályprodukciókkal, egy jelképes szalagtűzéssel kiegészítve. Jelen pillanatban így tervezzük, ez majdnem biztos, hogy másképp nem mehet, de még ez is változhat, sok múlik azon, hogy mikor tudunk újra találkozni, hogy nyílik meg a normál tanrendbe való visszaállás – hangsúlyozta.

A Táncsics Mihály Gimnázium is a lehetőségekhez mérten, de méltóképpen köszöntené az idei végzősöket (Fotó: Palcsek István)

Hozzátette, ha ez a visszaállás is elcsúszik, akkor osztályprodukciók nélkül, szalagtűzéssel és osztályfilmekkel tartják meg az idei rendezvényt. A tavaszi ballagáshoz hasonlóan szeretnék, ha a lehetőségekhez mérten, de méltóképpen meg tudnák ünnepelni végzős diákjaikat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.