- hirdetés -

Igen ritka alkalom a mai nap, tizenegy évente csak egyszer fordul elő, hogy péntek 13-a a januári hónapra esik. A sokak szerint balszerencsésnek tartott dátumot rengeteg hiedelem és történet lengi körül, mely már évszázadok óta jelen van az emberek életében.

Péntek 13-át sokan tartják a legszerencsétlenebb naptári napnak. Habár tudományosan nem bizonyított, hogy ezen a napon mindenképp valami rossz történik az emberrel, van, aki annyira fél tőle, hogy egy fóbiát is elneveztek erről. A friggatriskaidekaphobia a péntek 13-tól való félelmet jelenti, melyben a Frigga az északi istennőre utal, míg a triskadekaphobia a 13-as számtól való fóbiát jelenti.

Péntek 13. egy évben csak egyszer-kétszer fordul elő, még ritkább, hogy ez januárban történik. Az egyik mítosz szerint a nap balszerencsés mivolta onnan ered, hogy az utolsó vacsora alkalmával Júdás volt a tizenharmadik vendég, aki később elárulta Jézust, de maga a szám is, már régóta jelent szerencsétlenséget rengeteg kultúrában. Egy másik történet szerint például az északi mitológiából jön ez a hiedelem, amikor szintén egy vacsorán a 13. vendég, Loki, ölte meg az egyik istent.

Ehhez a naphoz kapcsolódóan több babona is létezik. Úgy tartják, aki ezen a napon vágatja le haját, arra a következő évben szerencsétlenség vár. Illetve, ha 13 óra 13 perckor belenézünk a tükörbe, láthatjuk az ördögöt, de a fekete macskák, a tükrök eltörése, a létra alatti átsétálás balszerencsét hozó tulajdonságai is felerősődnek ezen a napon. Valamint a temetőket is érdemes kerülni, ha ugyanis egy temetés mellett sétálunk el, a hiedelem szerint az a halált jelenti.

Ezeknek a hiedelmeknek és félelmeknek köszönhetően többen igyekeznek elkerülni a fontos döntéseket, vagy a kockázatos dolgokat. Mások szerint éppen ilyenkor kell szerencsejátékozni, mert nagyobb esély van arra, hogy nyerjünk. Valamint ezzel a nappal álmodni is szerencsét is ígér a jövőben. A legtöbb országban ezt tekintik az év legbalszerencsésebb napjának, de Görögországban, Spanyolországban és Latin-Amerikában például 13-a akkor szerencsétlen nap, ha keddre esik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.