- hirdetés -

Szenteste után egy héttel már a szilvesztert ünnepeljük, ilyenkor pedig hagyományosan egy pohár pezsgővel szoktunk koccintani. Ez az ital ugyanis gazdagságot és bőséget hozhat az új esztendőben.

A szilveszteri éjféli pezsgőzés még az 1800-as években alakult ki világszerte, akkor is inkább a század végén. Ez egy New Yorkban található étteremnek, a Cafe Martinnak köszönhetően vált a szilveszter és az újév elengedhetetlen kellékévé. A helynek ugyanis egy francia testvérpár volt a tulajdonosa, akik 69 különböző pezsgőt sorakoztattak fel a kínálatukban. Azóta pedig egy világszinten is elterjedt hagyománnyá vált a pezsgőzés, ami még a szilveszteri babonák kialakulására is nagy hatással volt.

A hiedelem szerint ugyanis, ha nem szeretnénk a véletlenre bízni az újévre vonatkozó szerencsénket, akkor már érdemes néhány üveggel szilveszter előtt is beszerezni és koccintani, mielőtt éjfélt üt az óra. Ha ugyanis az újév első perceiben fényűző italt fogyasztunk, akkor az év hátralévő részében is gazdagság és bőség várhat ránk.

A Legnagyobb Magyarhoz kötődik a pezsgő, mint elnevezés

Széchenyi István gróf volt az, aki a pezsgőt mint kifejezést használta, egyik ismert művében, a Hitelben fordította így a franciák champagne-ját. Magyarországon egyébként hagyományosan sörrel, borral vagy pálinkával szokott koccintani a többség egy-egy jeles alkalom megünneplésekor, szilveszterkor azonban nálunk is a pezsgő van a középpontban.

További érdekesség az ital kapcsán, hogy az 1800-as évekig visszavezethető történetében az elithez tartozó csoportok kiváltságának számított. valamint hogy egy üveg pezsgő elkészítése akár 2-3 évig is eltartott. Ahogy a nagyipari gyártása is megindult, az ára is valamelyest lecsökkent, ennek ellenére a mai napig hajlamosak vagyunk luxusitalként tekinteni rá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.