- hirdetés -

Szilveszter éjjelét és az újév napját hagyományosan rengeteg babona övezi, melyek már-már hagyománnyá váltak egyes háztartásokban. Lencse szinte mindenhol kerül az asztalra, a legtöbben pedig ilyenkor nem viszik ki a szemetet, nehogy kidobják vele a jó szerencséjüket. A sort pedig még hosszasan lehetne folytatni.

Szerte a világon rengeteg babonát ismerünk. Sokszor nézzük meg, mikor esik péntekre az adott hónap tizenharmadik napja (2023-ban ez már rögtön januárban megtörtént), a jónak ígérkező híreket lekopogjuk, sokan érdeklődéssel vagy éppen megszállott módon nézegetik a horoszkópokat, de említhetnénk a fekete macskákkal és a törött tükrökkel kapcsolatos hiedelmeket is.

A malac kitúrhatja a szerencsét a babonák szerint

A legnépszerűbb újévi hiedelmek természetesen az evéssel kapcsolatosak, ilyenkor rendre disznóhús kerül az asztalra, a hiedelmek szerint ugyanis ez az állat kitúrja a szerencsénket. A másik végletet a csirke jelenti, ugyanis a babona szerint ez az állat elkaparja a szerencsédet, így a legtöbben január 1-én visszautasítják a csirkehúst. A szerencsét persze nemcsak a disznóval készült ételekkel hozzák kapcsolatba ilyenkor, ezt a szerepet töltik be a különböző szemes termények, azok közül is leginkább a lencse. A sok apró mag ugyanis pénzbőséget jelképez.

A bőséges évkezdés, a jó italok (a pezsgő szerepéről itt is írtunk bővebben) elengedhetetlenek a jó évkezdéshez. Ez mondjuk az év első látogatójára, vagy legalábbis az illetőnek a hangulatára is igaz. A hiedelem szerint arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen kedélyállapotban érkezik az első vendég a házba. Ha rosszkedvű vagy dühös családtag érkezik, akkor fennáll az esélye, hogy valami szerencsétlenség vagy bánat ér minket, így az évnek legalább ezen a napján érdemes mellőzni a vitákat vagy a veszekedéseket.

A pezsgő is gazdagságot és bőséget hozhat

Azok a hiedelmek is hatással lehetnek az év későbbi szakaszára, amit az adott napon cselekszik az embert, például az üres zsebek, szekrények, polcok látványa szegénységet vetíthet előre, így az újévi babonák nemcsak a szerencsére, hanem a kiadásokra is vonatkoznak. Adóssággal sem jó kezdeni az évet, a babonásabb emberek ilyenkor ügyelnek arra, hogy ne adjanak ki semmit a házból, mert így az év többi részét sem a bevételek, hanem a kiadások határozzák meg. Épp ezért az adósságaikat is igyekeznek ilyenkor még szilveszter előtt kiegyenlíteni.

A hiedelmek között tiltólistás dolog például a mosás. Úgy tartják, ezen a két napon tilos mosni, mert elviszi a szerencsét, valamint teregetni sem lehet. 

Képek forrása: pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.