- hirdetés -

Kilenc nehéz sorsú család karácsonyát tették meghittebbé a Kocsis Szabina vezette Lurkó Kuckó óvodásai és szüleik azokkal a csomagokkal, amelyeket december 21-én adtak át a Családok Átmeneti Otthonának. Az ajándékokat személyre szabottan állította össze az ovi lelkes közössége.

Melyik gyermek ne örülne a karácsonyfa alatt egy meglepetésekkel teli doboznak vagy tasaknak? Ezekből jut most bőven a Családok Átmeneti Otthonában élőknek, köszönhetően a Lurkó Családi Napközi egyik óvodapedagógusának és a hozzá gondolkodás nélkül csatlakozó szülőknek.
– Egy közösségi oldalon találkoztam először a „fordított adventi naptár” elnevezésű kezdeményezéssel, amelynek az a lényege, hogy elvőszünk egy dobozt és december 1-től 24-ig minden nap beleteszünk valami nem romlandót, például játékot, csokit, kulcstartót, könyvet árulta el Szabó Gabriella ötletgazda, hogyan született meg az elképzelés.

A cél az első pillanattól az volt egyrészt, hogy olyan hátrányos helyzetű gyerekeknek, családoknak segítsenek, akik valóban rászorulnak az adományra.
– Másrészt pedig, hogy a hozzánk járó gyerekeket közösségi munkára, elfogadásra, önzetlen segítségnyújtásra neveljük – emelte ki Gabriella hozzátéve, hálás a lurkós szülőknek, akik első szóra adtak, gyűjtöttek, válogattak, csomagoltak, természetesen a gyerekekkel közösen.

Kovács Dániel intézményvezető örömmel vette át az ajándékokat Kocsis Szabinától (középen) és Szabó Gabriellától (Fotó: Oroscafé)

Az akció kezdetén még kérdéses volt, kiknek adják az ajándékokat, a Családok Átmeneti Otthonát egy ismerős ajánlása révén választották ki pár napja.
– Egy hete érkezett tőlük a hívás, hogy szeretnének nekünk csomagokat összeállítani és eljuttatni. A felajánlást örömmel és köszönettel elfogadtuk, most pedig már itt állunk a sok-sok ajándék mellett – mutatott az intézményi karácsonyfa szomszédságában felsorakoztatott, alkalomhoz illően becsomagolt dobozokra, karácsonyi tasakokra Kovács Dániel, az otthon vezetője. – Nagyszerű kezdeményezésnek tartom a lurkósok ötletét, mert minden egyes csomag jó helyre kerül. Mivel fiúknak, lányoknak külön, életkornak megfelelően állították össze az ajándékokat, így azok nem csak örömet szereznek, de hasznukat is veszik az itt élő családok – emelte ki az intézményvezető.

Az otthonban jelenleg 9 család él összesen 31 gyermekkel, akik már az ajándékok átadásakor ki-kikukucskáltak szobáikból. Kovács Dániel szerint mától még nagyobb izgalommal várják majd a közös, intézményi karácsonyt, ahol mindannyian megkapják a játékokat, ruhákat, édességeket, tisztálkodási szereket rejtő, névre szóló csomagjukat. A családoknak külön is összeállítottak adományt tartós élelmiszerekből.

Az öröm és a várakozás a másik oldalon, vagyis a Lurkó részéről is legalább ekkora.
– Bízunk benne, hogy ugyanolyan boldogsággal bontogatják majd a csomagokat a bent élő gyerekek, amekkora szeretettel az ovisok segítségével összeállítottuk. Közben sokszor elhangzott, hogy adni nagyon jó, hiszen amit kapunk, az a kezünkben van, amit adunk, az viszont a szívünkben – fogalmazott Szabó Gabriella. Az üzenet biztosan célhoz ért, mert több ovis a kedvenc plüssfiguráját, játékát ajánlotta fel ajándékul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.