- hirdetés -

Gyerekek? Lassan fiatal felnőttek. Hajdu Sándor Viktor 12., Szemenyei Zsolt pedig 10. osztályos a Táncsics gimnáziumban. Büszke lehet rájuk nemcsak az iskolájuk, hanem egész Orosháza.

A kettejükből álló csapat 9. helyezést ért el a IX. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen, melyre 220 csapat nevezett.

Hajdu Sándor Viktort élményeiről kérdeztük. A 12. osztályos tanuló már több országos földrajzversenyen végzett kiváló eredménnyel.

– A jó alapokkal az általános iskola adta meg számomra. Alsósként 3. osztálytól kezdve Rátódi Erika és Horváth Ágnes, felsősként pedig Tóthné-Násztor Edit és Karkus Istvánné tanították számomra a földrajzot. A középiskolában Seres Erzsébet tanárnő és Kis János tanár úr adták az ismétlésen túl az egyre átfogóbb ismereteket. A tanárnő által tartott Mendöl Tibor Földrajz Tehetségsáv foglalkozásai a tantárgy emelt szintű elsajátításában is segítségemre voltak. Így a tavalyi tanévben a Kovács János országos Földrajzversenyen országos I. helyezést sikerült elérnem. Emellett Dr. Blahó János igazgató úr irányította figyelmem a földrajz tudományos, kutató-vizsgálódó területére. Különösképp mikor az előző tanévben a földrajz Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) a döntőbe jutás során egy általam addig ismeretlen geográfus szemléletű pályamunka megírásában jelentett nagy segítséget igazgató úr nagy múltú tapasztalata és széles körű tudása révén – mesélte.

Hajdu Sándor Viktor úgy véli, „A falak ereje nem a kövekben vagyon…”

– Ez a Gárdonyi Gézától származó idézet az oktatásban is helytálló. Nagyon sok múlik az itteni nagy múlttal és komoly szakmai tapasztalattal, elkötelezettséggel rendelkező tanárokon és az iskolaigazgatón. Őszintén szólva a Táncsics Mihály Gimnázium a lehetőségeihez képest a legtöbbet kihozza a tanáraiból és diákjaiból is – emelte ki.

Bár egyik versenyzőnek sem Seres Erzsébet a földrajztanára, mégis a fiúk elmondása alapján ő volt az, aki elindította és bátorította őket a versenyeken való részvételeken.

A IX. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny középdöntőjében egy 100 pontos tesztfeladatot kellett a diákoknak online megoldaniuk. Fél ponton múlt a Táncsics csapatának a szóbeli fordulóba jutás. A versenyzők azt mondják, ez komoly „érvágás” volt a számukra. Szomorúak voltak, de nem keseredtek el, reményekkel tekintenek a jövő versenyei felé.

– Úgy gondoljuk, ez a nemzetközi IX. hely is nagyszerű eredmény. Az előző évhez képest mintegy tíz helyet sikerült javítani. Szerintem kiválóak a kilátások – tette hozzá Hajdu Sándor Viktor.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által rendezett vetélkedő első fordulójában még Zsolt helyett Dorogi Tibor volt Sándor csapattársa, de a járvány miatt a döntőt őszre halasztották, így az addigra elballagott Tibor helyett Zsolt állt be a csapatba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.