- hirdetés -

Karácsony közeledtével, az adventi időszakban gyakrabban gyújtunk gyertyát otthonunkban, mint máskor. Persze nem mindegy, hogy milyet.

A piacon sétálva találkoztunk a mézes standon kiállított gyönyörű méhviasz gyertyákkal. A készítőjüket, Drahota Andreát ezekről kérdeztük.

Drahotáék kétszáz méhcsaláddal méhészkednek. A törzsállomány mindig otthon van, a többivel vándorolnak, mint mondja: mennek a virág után. Andrea hét éve kezdett foglalkozni a viasszal, a gyertyakészítéssel és nem is eredménytelenül. Díszgyertyáival a Békés-megyei Méhész Egyesület versenyén több díjat is nyert, de fontosabb számára, hogy a vásárlók keresik a termékeit.

Igazi kis remekművek sorakoznak a standon (Fotó: Horváth Bence)

– A családban a fiúk nem szeretnek viaszt főzni. Kértem a férjemet, hogy mondja el hogyan kell, aztán az első nyáron csak viaszt főztem, a következő évben szereztem be néhány formát és kezdtem el önteni. Magát az öntést a netről tanultam meg és sok tapasztalattal csiszolgattam ezt a tudást. Ma már hatvan formával dolgozom. A boltokban kapható gyertyák anyaga parafinos, (ami egy kőolaj származék) ezzel szemben a méhviasz tiszta, nem tartalmaz semmi káros anyagot. A sárga és a barna teljesen natúr, a színesekhez már használok minimális színező anyagot – mesél a mesterségről Andrea.

A méhviasz gyertyák illata is más. Azt mondják a készítők, hogy olyan kellemes kaptárillata van, ha egyet meggyújtunk.

Szebbé teszik az ünnepet (Fotó: Horváth Bence)

– Én nem nagyon szoktam meggyújtani őket, a családban a lányom és a nővérem a nagy gyertyás. Ilyenkor karácsony közeledtével mindig megélénkül kissé a kereslet a szép gyertyák iránt és hiszem, hogy valóban szebbé is tudják tenni az ünnepet. Tagja lettem a Kistermelői Piac csoportnak, aminek köszönhetően most már az interneten is keresik a termékeimet – egészíti ki az eddigieket.

A Drahota méhészetről köztudott, hogy rendszeres résztvevői különböző jótékonysági akcióknak. Óvodák, állatmenhely, a Vöröskereszt tanúsíthatják ezt. Andrea azt mondja, jót tesz a lelkének, ha adhat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.