- hirdetés -

Orosházán egyre több iparos érzi szükségét, hogy szakmájukban tovább tanulva, tovább fejlődve mesterré váljanak.

Ezúttal ifj. Paulik Dezső kőfaragó mestert kerestük meg, aki a szakmájában eltöltött évek tapasztalatai után most érezte elérkezettnek a mesterképzés elvégzését és november végén sikeres mestervizsgát tett.

Nagyapja már a 60-as 70-es években iparral rendelkező (maszek) cementlap készítő kisiparos volt Orosházán, az Akácfa utcában. Gyermekként sokszor ott volt mellette, figyelte. Az ő nyomdokaiba lépve lett ifj. Paulik Dezső is kőfaragó mester.

-Azt vallom, hogy csak nagyon jó minőségű munkát adhatok ki a kezemből. Az általam készített gránit síremlékekkel azt hiszem maradandót tudok alkotni, hiszen a gránit szinte örök életű. E nemes anyag tartósságához méltón készítek mindent, ami egy síremlék elkészítése során felmerül, egészen az alapozástól, az aprólékos kézi vésések elkészítéséig.
A tökéletességre törekszem és a megrendelő minden igényének maximális megvalósítására.
Természetesen síremlékek javításával is megkeresnek, s ilyenkor egy-egy síremlék bontása és felújítása
során is értékes tapasztalatokat szerzek, hogy látom mit és hogyan nem szabad.

A Mesterlevél és a mestervizsgára kézi munkával készített, egyedi tervezésű, carrarai márvány, dupla díszurna (Fotó: Horváth Bence)


Mi motivált, hogy ennyi év kőfaragó szakmában eltöltött idő után mesterképzésre jelentkeztél ?

– Szerettem volna magam megméretni, hogy lássam jó úton járok-e és hol tartok. Számomra nagyon pozitív és építő volt minden tapasztalat, amit a mesterképzés és a mestervizsga során szereztem. Mester lettem, s szakmai tovább fejlődésemben is nagyot segített.
Ez feladattal is jár, hiszen ezzel esélyt kaptam, hogy tudásomat átadhassam a következő generációnak. Ennél nincs szebb dolog, hiszen szakmám minden fogását, mozzanatát én is tanultam, láttam -többek között- nagyapámtól, édesapámtól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.