- hirdetés -

Cikksorozatunkban a nemrég megjelent 518/2020 (XI.25. Korm. rendelet A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló jogszabályban biztosított maximum 3.000.000 Ft. összegű vissza nem térítendő támogatásról adunk tájékoztatást szakértőnk segítségével.

Először is néhány alapfogalom:

Igénylő az a nagykorú magyar állampolgár (és bizonyos esetekben egyéb állampolgárságú személy) lehet, aki vagy egyedül, vagy élettársi kapcsolatban vagy házasként legalább egy gyermeket nevel, vagy vár (legalább 12 hetes várandós édesanya).

Gyermeknek 25 éves koráig az számít, akinek nincs önálló jövedelme (azaz a családban eltartott), vér szerinti vagy örökbefogadott, illetve árva gyermek (rokon gyámmal). 25 éves koron túl csak a megváltozott munkaképességű személy tekinthető annak.

Lakás kizárólag az az ingatlan, ami a tulajdoni lap szerint lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megnevezéssel rendelkezik és az ott található lakáscélú épületekre költhető a támogatás.

Személyes jogosultsági feltétel legalább 1 éve folyamatosan fennálló (max. 30 napra megszakított) biztosítotti jogviszony, melynek élettársak vagy házastársak esetén elegendő az egyik félnek megfelelni. Mivel ebben a pontban a jogszabály több megoldásra is kitér a biztosítotti státusz elérésére, így ezt minden esetben egyénileg kell egyeztetni.

A felújítandó lakásban az igénylőnek vagy kiskorú gyermekeinek legalább fele tulajdoni hányaddal tulajdonosnak kell lennie, és legalább egy éve mindenkinek ott kell laknia (lakcímkártya – állandó lakcím) – kivéve, ha a gyermek egy éven belül született avagy egy éven belül vásárolták a lakást. Kezeli a rendelet az elvált szülők – gyermekek lehetőségeit is.

A támogatás mértéke a számlával igazolt felújítási költségek 50 %-a, legfeljebb 3.000.000 Ft. Fontos, hogy a támogatást utólag lehet igényelni, azaz a felújítási költségek teljes összegével rendelkeznie kell az igénylőnek.

Az elszámolandó számlák a támogatás igényléséhez benyújtott tételes – minden tervezési, építési munkálatot részletesen tartalmazó – vállalkozói szerződésben szereplő összegben és tartalommal nyújthatók be. Az anyagköltség – munkadíj arány 50-50 %-os arányban számolható el a támogatás összegéhez viszonyítva. Amennyiben a kivitelező anyagköltséget nem számláz, akkor lehetőség van az igénylő nevére szóló anyagszámlák és a kivitelezői szerződésben szereplő munkadíj elszámolására is külön, de egy igénylésben.

A támogatás kizárólag a következő építési tevékenységekhez igényelhető:

a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

c) fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

d) az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

e) a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,

f ) tető cseréje, felújítása, szigetelése,

g) égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,

h) klímaberendezés beépítése, cseréje,

i) napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,

j) belső tér felújítása, ideértve

ja) a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,

jb) a galériaépítést,

jc) a belső lépcső kialakítását és cseréjét,

jd) a szaniterek beépítését vagy cseréjét,

je) a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,

jf) a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,

k) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,

l) kerítés építése,

m) gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,

n) terasz, loggia, erkély, előtető építése,

o) térburkolat készítése, cseréje,

p) télikert kialakítása,

q) amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,

r) alapozási szerkezet megerősítése, valamint

s) beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Az elszámolás (és ezzel a támogatás igénylése) a felújítási tevékenységekről szóló utolsó kibocsátott számlát követő 60 napon belül nyújtható be, legkésőbb 2022. december 31-ig.

A kérelem minden számla kifizetését követően, elektronikusan ügyfélkapus azonosítással, postai úton vagy személyesen a kormányablakoknál adható be minden – az államkincstár által rendszeresített formanyomtatvány – kitöltésével és a szükséges mellékletek, igazolások csatolásával. A támogatási kérelem 30 napon belül kerül elbírálásra, melyet követően a Kincstár Támogatói okiratot állít ki, majd ezt követően 5 napon belül folyósítja a támogatást az igénylő belföldi bankszámlájára.

A támogatás kifizetését követő 180 napig az ingatlan fekvése szerinti illetékes kormányhivatal helyszíni ellenőrzés keretében a szabályszerű felhasználást jogosult ellenőrizni.

Ahogy a fenti leírásból is látszik jelen támogatási lehetőség esetében nincs előzetes pályázati szakasz és döntés a támogatásról, minden feltételnek való megfelelést az államkincstár kizárólag a munkálatok befejezését, kifizetését és az elszámolások benyújtását követően vizsgálja meg, ezért fontos, hogy szakember véleményét kérjék ki a jogosultságról.

További információk:

Fekécs Levente pénzügyi tanácsadó

Telefon: 06/30/477 88 37

e-mail cím: feklev999@gmail.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.