- hirdetés -

2024. január 1-jével alapvetően megváltozik a családtámogatási rendszer. A változásokat tárgyaló kormányrendelet is megjelent. Az 5.000 fő feletti lakosságszámú településeken elérhető „városi CSOK” december 31-én megszűnik, helyette a CSOK+ hitel és támogatás jelenik meg. A fentieken túl megmarad az 5.000 fő alatti településeken elérhető „Falusi CSOK” néven ismert támogatás, ráadásul megemelt összegekkel, és a Babaváró hitel és támogatás is. Az új CSOK + támogatási formáról Fekécs Levente pénzügyi tanácsadóval beszélgettünk.

A városi CSOK egy vissza nem térítendő támogatási lehetőség a családok számára, mely azonban december 31-én megszűnik. Az új CSOK+ esetében is a támogatáson van a hangsúly, azonban ebben az esetben már egy kamattámogatott hitelről, illetve bizonyos feltételek teljesülését követően vissza nem térítendő támogatásról beszélhetünk.

– Alapvetően a kormányzat szándéka a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, és ennek érdekében a család bővülés előtt álló házaspárok megsegítése. Tehát ez a lehetőség azoknak szól elsősorban, akik az első gyermeküket tervezik, vagy van már egy, esetleg két gyermekük, ugyanakkor szeretnének még legalább egy gyermeket vállalni. Fontos kiemelni, hogy a CSOK + hitelt és támogatást, illetve a korábban már létező Babaváró hitelt és támogatást is csak házaspárok vehetik igénybe – tájékoztatott Fekécs Levente. – Az új lehetőség egy fix 3 százalékos kamatú banki kölcsönből, majd a
gyermekek születését követően egy állami támogatásból áll. A kölcsön kamatjához támogatást nyújt az állam, éppen ezért a jelenlegi 8-10 százalékos piaci kamat helyett, csupán 3 százalékos kamatot kell fizetnie a családnak – hangsúlyozta.

A hitel felvétele után attól függően, hogy hány gyermeket vállal a család, a második és harmadik baba születésével 10-10 millió forint támogatást írnak jóvá a hitelen, azaz előtörleszti, vagy teljesen ki is fizeti az állam a hitelt a támogatásból. Tehát, ha például egy gyermek vállalásával a házaspár felveszi a 15 millió forint kölcsönt, és megszületik a második gyermek a házasságban, akkor a gyermek születését követően igényelt 10 millió támogatással kevesebb mint 5 millió forint hitel marad fenn – mivel közben is fogy a tartozás. A harmadik gyermek megszületésével pedig a hitel teljes összege megszűnik a támogatásnak a köszönhetően.

Fotók: Nagy Kristóf

A babaváró hitel is hasonlóképp működik. Itt egy szabad felhasználású hitelről van szó, melyet akár össze is kapcsolhatunk a CSOK+ hitellel, amennyiben saját ingatlan vásárlása a cél. A babaváró esetében a második gyermek születése után a tartozás 30 százalékát, míg harmadik gyermek esetén a teljes hitelt ki tudja fizetni a házaspár. Így a Babaváró hitelből származó önerővel akár szülői segítség nélkül is el tudja kezdeni a házaspár az önálló életét egy saját ingatlanban, nem kell albérletbe költöznie. Ideális esetben maximum 10 év alatt – a CSOK+ esetében ennyi idő áll rendelkezésre a három gyermek megszületésére – egy tehermentes és teljes értékű saját tulajdonú ingatlana lesz a házaspárnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.