- hirdetés -

Kétrendbeli önbíráskodás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetésre tett indítványt egy 46 éves, büntetett előéletű orosházi férfi ellen, aki erőszakkal és fenyegetéssel akarta visszaszerezni a hitelbe adott élelmiszerek árát.

Egy Orosháza melletti kistelepülésen üzemeltetett boltot az a férfi, aki néha megengedte vásárlóinak, hogy szorult helyzetben hitelre vásároljanak az üzletben. Ennek árát rendszerint a következő hónapban kérte el azoktól, akik éltek a lehetőséggel. Az ügy egyik sértettje még 2021 decemberében vásárolt a boltban 80 ezer forint értékben, majd a megállapodás szerint ezt a következő hónapban egy összegben kellett volna kifizetnie – írja a Békés Vármegyei Főügyészség. A sértett azonban januárban nem tudta ezt megtenni, helyette részletekben kívánta törleszteni az adósságot.

A boltot üzemeltető férfi azonban azt akarta, hogy a tartozást minél előbb megfizessék, így 2022 áprilisában háromszor is megfenyegette a sértettet azzal, hogy összeveri őt. Októberben a férfi aztán hazáig követte a tartozó félt, majd amikor megálltak nyomban megkérdezte hol van a fennmaradó 30 ezer forint. A sértett közölte, hogy csak a jövő hónapban tudja megadni a pénzt, mire a férfi megfenyegette, hogy összeveri a őt és az apját is, ha nem adja meg a tartozást. Ezután felszólította a sértettet, hogy adja oda a kocsikulcsát, mire azt a választ kapta, hogy ez nem megoldás. A férfi ezután kiszállt a gépkocsijából, és a sértettet arcon ütötte, aki ettől megszédült, majd sietve bement az udvarra és felszólította a férfit, hogy hagyja békén. A vádlott azonban követte a sértettet az udvarra, és támadólag közelített felé, amikor a házból kilépett a sértett felesége, majd férje felszólítására mindketten beszaladtak a házba. A nő ezután a házból kiabált a férfinak, hogy hívja a rendőröket, aminek hatására távozott az udvarból.

A sértett a fenyegetés hatására ekkor még nem, hanem csak egy hónappal később fizette ki a tartozását. A boltot üzemeltető férfi ezután 2022 májusában a sértett apjának is megengedte, hogy az élelmiszerboltban hitelre vásároljon, és a fizetés nélkül elvitt élelmiszerek árát a következő hónapban fizesse ki. Az idősebb sértett ekkor hozzávetőleg 30.000 forint összegű élelmiszert vitt el hitelre, azonban a következő hónapban egy összegben nem bírta kifizetni, ő is kisebb részletekben kezdte törleszteni a tartozást.

A férfi azzal a céllal, hogy a fennmaradó összeget az idősebb sértett megfizesse, két alkalommal is megfenyegette, hogy „most már megveri, ha nem adja oda a pénzét, szorít az idő.” A férfi 2022 szeptemberében már 50.000 forint visszafizetésére hívta fel az idősebb sértettet azzal az indokkal, hogy az apa és fia tartozását összevonta. Az idősebb sértett a férfi fenyegetőzését követően 5.000 forintot visszafizetett, azonban nem a fenyegetés hatására, mivel a sértett a tartozást a férfi viselkedésétől függetlenül is csak kisebb részletekben tudta törleszteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.