- hirdetés -

Békés megye újabb autószerelő és autóelektronikai műszerész mesterekkel gazdagodott. Egyiküket, mi orosháziak is jól ismerhetjük. Vizi Lajos a város legújabb autószerelő mestere.

A mestervizsgáztatásnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak. A magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét azonban nem csak a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. A tudásszint emelését az egyes szakmákban megfigyelhető „szakmai forradalom”, a technika fejlődése és az emelkedő fogyasztói elvárások kényszerítik ki. Ma már nem elég csak megtanulni a szakma fortélyait, ha valaki mester szeretne lenni, tudásáról számot is kell adnia.

Ötven felett beülni az iskolapadba, komoly lelki erőt feltételez. Vizi Lajos megtette és autószerelő mesterként dolgozhat mostantól.

– A Volánnál voltam tanuló, ott is kezdtem dolgozni ’84-ben, de már „régi bútordarabnak” számítok a Jelinek Autószervizben. Két remek ember motivált a jelentkezésnél. Az egyik az elhunyt szomszédom, Bregersbauer Károly bácsi, aki egy szinte mindenhez értő polihisztor volt, a másik Kersmájer László autószerelő mester. Az is nyomott egy kicsit a latban, hogy ha ki akarom egészíteni a jövedelmemet egy otthoni másodállással, ahhoz szintén kell a mesterlevél. Jelentkeztem, végigcsináltam és azt mondom, megérte – mondja az indokokról röviden.

A rossz nyelvek azt mondják, ma már nincsenek autószerelők, csak alkatrész cserélő szakemberek. Mint Vizi Lajostól megtudtuk, ha nem is teljes mértékben, de van benne valami. Rengeteget változott az utóbbi években a szakma.

Sokrétű tudásról kell számot adni a mestervizsgán (Fotó: BMKIK)

– Bejött az autókban a rengeteg elektronika, nincs szinte hagyományos karburátor és sorolhatnám. Tényleg sokan nem javítanak már csak cserélnek, mi azonban még igyekszünk javítani, amit lehet. Sok a vékonyabb pénztárcával rendelkező autós, akinek nem mindegy, hogy ledobjuk az elromlott váltót, vagy esetleg negyed költségből meg javítjuk. Szükség van a „régi vágású” szerelőkre – vallja.

A mesterlevelet még nem kapta a kezébe. Meg kell várni, míg más szakmák képviselői is végeznek, de a mesterképzésben töltött időt pozitívan értékeli:

– A sok év szakmai tevékenység során azt gondolja az ember, hogy mindent tud már, mégis egy ilyen alkalom ráébreszti, hogy van még mit tanulni. A sok utána olvasással felelevenítettem a tudásom, az órákon pedig szinte teljesen új dolgokat tanultunk. A szakmai képzések átalakulnak a hagyományos szerelői irányból az alternatív hajtástechnika, hibrid felé. Ezeket az új ismereteket kaptuk most magas fokon tanárainktól. Mindenképpen pozitív élmény volt, rengeteg hasznos és új információra tettem szert – foglalta össze az újsütetű mester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.