- hirdetés -

Minden egyház másképp rendelkezett a szigorításokat illetően. Van, ahol a templomot sem nyitják ki vasárnap, máshol viszont az istentiszteletet is megtartják.

A járványhelyzet miatt bevezetett szigorítások az egyházakat is érintik. Mindet más-más formában. Az egyházak helyi vezetőit kértük meg, mondják el, milyen mértékben változik a megszokott rend most vasárnaptól.

– A templom ajtaja nyitva lesz a hívek előtt, de november 15-én már csak egy rövidített istentiszteletet tarthatunk – kezdte Ördög Endre, a helyi evangélikus egyházközösség lelkésze. Hozzátette, az éneklés biztonsági okokból be lett tiltva, de az orgona hangja nem, így az fel fog csendülni vasárnap. Amíg csak nyitva lehetnek, terveik szerint minden vasárnap egy pár perces, szimbolikus összejövetelre várják majd a híveket. A liturgia pedig – a tavaszi időszakhoz hasonlóan – jövő vasárnaptól, azaz november 22-től a helyi televízióban és az OrosCafé oldalán lesz látható.

Keddenként és péntekenként reggeli áhítatot is tartanak majd, melyeket felvételen rögzítenek. Ezek az egyház youtube csatornáján elérhetők lesznek a következő hetekben folyamatosan.

Vasárnap délelőttönként megtekintheti az evangélikus és református istentiszteletet az OVTV-n és itt, az OrosCafén is.

Iványi László, az Orosházi Jézus Szíve templom plébánosa elmondta, a katolikus templom nyitva tart, és a biztonsági szabályok betartásával a megszokott rend szerint tovább működik.

– A tervek szerint a vasárnapi istentiszteletet változatlanul megtartjuk. A kézfertőtlenítő- és maszkhasználat mellett nagyon kérjük a híveket a megfelelő távolság betartására – mondta el.

A plébános hozzátette, a liturgiát tekintve nem lesz változás, ugyanolyan időtartamú, énekekkel tarkított istentiszteletre várnak mindenkit vasárnap. Gyóntatni viszont a megfelelő távolság betartása miatt ezentúl a hittanteremben fognak.

A református templom zárva tart november 14-től beláthatatlan ideig. Szalkay Róbert református lelkipásztor kiemelte, most vasárnap sem maradnak a hívek istentisztelet nélkül, hiszen az egyházközség saját youtube csatornáján az felvételről megtekinthető lesz. A linket a facebook oldalukon is megosztják, hogy még többekhez eljuthasson a ceremónia.

Jövő vasárnap 10 órától várja híveit az evangélikus és református egyház lelkésze a televízió-képernyők és a monitorok elé.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.