Az esős őszi időjárásnak köszönhetően rengeteg a gomba az erdőkben, ez pedig sokakat ösztönöz arra, hogy maguk szedjék le az ebédnek valót. Még a tapasztalt gombászoknak is át kell nézetniük szakemberrel a leszedett gombát, hiszen ha átvizsgálás nélkül fogyasztjuk el, akár az életünkbe is kerülhet.
Nem érdemes
kockáztatni, minden esetben át kell nézetni az általunk szedett
gombát. A vásárcsarnokban hetente három alkalommal fogadja Setény
Dezsőné a gombászokat, októberben több mint hetvenen keresték
fel. Setény Dezsőne 1989 májusa óta gombavizsgáló. A
munkavégzéshez magas szintű szakmai tudás és képzettség
szükséges, nem csoda, hiszen rengeteg gombafajt kell felismernie. A
gombavizsgáló elmondta, minden egyes leszedett gombát el kell
vinni bevizsgálásra.
– Előfordulhat, hogy mérges
gomba is van ugyanazon a területen, ahol a jót találja az, aki
gombászik. Nem lehet azt csinálni, hogy mindössze pár darabot hoz
el magával bevizsgálásra, mindig megnézem az összes gombát.
Szokott is lenni a leszedettek között mérges gomba. Most is van a
vödörben. Klórmésszel szoktam leszórni és viszem a szemétbe –
vázolta a vizsgálat fontosságát Setény Dezsőné. Elmondta azt
is, hogy mire kell ügyelni, mikor gombászni indulunk.
–
Nagyon fontos, hogy mindig kosárba szedjük a gombát, ne törjön
le a tönkalja, a kalap se legyen töredezett, mert a
gombafelismeréshez az egész gomba szükséges. Nylonba semmiképp
sem ajánlom a gyűjtést, csak szellős kosárba, papírdobozba vagy
vödörbe szedjük a gombát – tanácsolta.
Kiemelte, minden gomba más, ezáltal különböző ismertetőjegyek alapján lehet beazonosítani azokat. Nagyon fontos a kalap színe, a lemezek állása – az, hogy felkanyarodó vagy lefutó lemezei vannak a gombának –, a sűrűsége, bordázottsága, a tönk hossza, az, hogy van-e rajta gallér vagy bocskor. A gyilkos galócának gallérja és bocskora is van. Setény Dezsőné elmondta, a mérges gombák különféle panaszokat, károsodásokat okozhatnak.
– A legsúlyosabb a sejtkárosító-hatású gomba, mint a gyilkos galóca. Ezek a gombák visszafordíthatatlan károkat tudnak okozni a szervezetben, főleg akkor a legveszélyesebb, ha későn derül fény arra, hogy ilyen gombát fogyasztottak. A lappangási idő 40 óra. Ha valaki emésztőrendszeri megbetegedést okozó gombát evett, annak szerencséje van oly mértékben, hogy a tünetek hamar jelentkeznek, akár 2-3 órával a fogyasztás után. Ez hányással és hasmenéssel jár, így a méreganyag nem tud felszívódni a szervezetben, hanem kiürül. A harmadik az idegmérget tartalmazó gombák, ezek kábultságot, kergeséget okozhatnak, azonban sejtkárosodást nem. Ha kiürül a gomba a szervezetből, jobban lesz a beteg. A begöngyöltszélű cölöpgombákban is van a gyilkos galócában is jelenlévő sejtkárosító méreg, a tinta gombák pedig kifejezetten kábultságot okoznak, de a csiperkék között van olyan, amelyik emésztőrendszeri megbetegedést idéz elő – vázolta.
A vásárcsarnokban minden héten kedden, csütörtökön és szombaton reggel 6 és 8 között fogadja Setény Dezsőné a gombászokat.