- hirdetés -

Hatodikosként sem vallott szégyent a nála idősebbek közt még tavasszal egy rangos, országos szintű fizikaversenyen Csáki Tamás Ádám. Az orosházi fiatalember nemrég ismét próbára tehette magát kedvenc tudományágában, ezúttal is különleges feladatok vártak rá. Pakson, jó nevű fizikusoknak lehetett a segéde.

Néhány hónappal ezelőtt írtunk Csáki Tamás Ádám sikereiről, aki a fizika területén ért el fiatal kora ellenére egészen kiemelkedő eredményeket. Óvodás kora óta érdeklődik a tudományág iránt, nemrég egy háromfordulós megmérettetésen a 7-8. osztályos diákok számára kiírt versenyen hatodikosként indulva végzett a 8. helyen a 28 fős mezőnyben, ráadásul az egyik különdíjat is ő nyerte el.

Ennek az eredménynek köszönhetően nemrég újabb izgalmas feladat várt a Táncsics Mihály Gimnázium 7/8 osztályos tanulójára. A verseny után egy hónappal ugyanis épp a verseny szervezőitől kapott emailt családja, hogy őt is meghívnák egy különleges forgatásra Paksra, melyhez még autókat is biztosítottak nekik, mind az oda-, mind a visszaútra.

Forgatáson segédkezett az ifjú fizikus

Krizsán Árpád, az Atomerőmű Múzeum munkatársa hívta meg őket, hogy egy egész napos, az AEM ifjú fizikus felfedezettjei nevet viselő program során a segédeiként kísérletezhessenek. Kipróbálták többek közt a Tesla-tekercset és transzformátorokat is összeszereltek. Két héttel később ismét Paksra utazhatott, ekkor már a Budapesti Műszaki Egyetem fizikatanára, a Mikulás fizika és Brutális fizika című sorozatokból ismert Härtlein Károly hívta meg őket a Tudomány hete alkalmából.

Feladata hasonló volt, mint az azt megelőző alkalommal, ezúttal is különböző kísérletek során segédkezhettek. Többek közt törésteszteket, szárazjégkísérleteket és kötéltépős feladatokat is végeztek, de folyékony nitrogénnel is kísérletezett. Mint mondta, életre szóló élményekkel gazdagodott és amikor tavasszal nekivágott a háromfordulós versenynek, még egyáltalán nem gondolta volna, hogy ennek köszönhetően rövid időn belül ilyen különleges programokon vehet részt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.