- hirdetés -

A Táncsics Mihály Gimnázium tanulójának, Csáki Tamásnak a sikereiről már többször is írtunk korábban, az orosházi fiatalember pedig a fizika mellett újabban a robotika területén is szép eredményekkel jelentkezik. Legutóbb az Edu Robotics Cup Nemzetközi Robotika Versenyen Engineer Kids kategóriában ért el 4. helyezést.

Tamás elmondta, azért érdekli a robotika, mert érdekesnek találja és ebben látja a jövőt. A világ arrafelé halad, hogy minden automatizálva legyen és ebben a robotoknak és a programozásnak nagy szerepe lesz. Egy robotika versenyen elengedhetetlen a tervezés, az előkészület, ha pedig megvan a feladat, akkor következhet a robot építése, a feladat megoldása, beküldése és végül reménykedni egy jó eredményben vagy helyezésben.

– Ezen a versenyen a feladat a következő volt: Kaptam egy pályát, melynek fő témája a malom társasjáték volt, amit most kupakokkal kellett játszani. A fő feladat az volt, hogy a robotnak egy zoknit kellett letolni a pályáról, egy gyufásdobozt egy LEGO-figurával a pálya közepére betolni. Plusz pontért a robotnak kellett kirakni a malomjátékot az akadályok elkerülésével – mesélte.

A fizika után a robotika területén ér el sikereket Csáki Tamás

Tamás tervei között a későbbiekben is szerepel a programozás, a robotprogramozás. Szeretne minél több országos és nemzetközi versenyen részt venni, hogy tapasztalatot szerezzen és megmutassa magát, lássa, hogy hol a helye ebben a „kocka” világban. Felkészítő tanára, Mészáros Melinda elmondta, mivel Tamásnak nem a mostani volt az első robotika versenye, így már rutinosan tudta milyen feladatok állnak előtte. A vele való munka gördülékeny, jó hangulatban telik.

– Ami érdekli, azért kitartóan tud küzdeni, öröm vele a munka. Úgy gondolom, jó úton járunk. Tomi előtt nagyon sok verseny lehetőség van még és remélhetőleg a továbbiakban is szép eredményeket várhatunk majd tőle – tette hozzá Mészáros Melinda.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.