- hirdetés -

Több alkalommal is írtunk már a fiatal orosházi Csáki Tamás Ádám versenyeredményeiről. Kezdetben fizikában, majd robotikában gyűjtötte az egyre jobb eredményeit, eddigi tantárgyai mellett azonban ezúttal kémiában is kipróbálta magát. Először, de biztosan nem utoljára.

Fiatal kora ellenére már tapasztal versenyzőként vágott neki a legújabb erőpróbának fizikából Csáki Tamás Ádám. A Táncsics Mihály Gimnázium kisgimis tanulója paksi Teller Ede Országos Fizikavetélkedőn végül felkészítő tanára, Katona Gizella segítségével az ötödik helyet érte el, szoros végeredménnyel, a negyedik helyezettől is mindössze fél ponttal lemaradva. Ehhez azonban egyáltalán nem vezetett egyszerű út. Az első fordulóban egy kísérletet kellett csinálniuk a Földről vagy a Föld tulajdonságairól, ahol a gravitációt választotta.

A második forduló egy online teszt volt, számításokkal, míg végül a harmadik fordulóban egy prezentációt kellett készíteniük a résztvevőknek arról, hogyan lehet csökkenteni a mindennapos tárgyak energiafelvételét, az ökológiai lábnyomot, erre várták az ötleteket. A Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny megyei megmérettetésén egy forduló döntött, ebből a tantárgyból most indult először, de mivel hamar megtetszett neki, így biztos, hogy nem utoljára. Végül az negyedik helyet érte el, ami jó kiindulási alap lehet számára a későbbiekben.

Robotikából is szép eredményt ért el a közelmúltban az orosházi csapat

Újabb orosházi robotika siker

Tamás, két diáktársával, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tanuló Lazanyecz Márkkal és Szarvas Ádámmal (felkészítő tanáruk Mészáros Melinda volt) a First Lego League robotika verseny debreceni regionális döntőjén vett részt nemrég. A SkyTech néven elinduló csapat jutalma kreatív ötleteik és felkészültségük révén egy nyolcadik hely lett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.