- hirdetés -

A tegnapelőttinél mintegy 1350-nel több, 3149 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szombaton, a halálesetek száma is 30 felett maradt. Békés megyében a hivatalos statisztika szerint a fertőzöttek száma megközelíti a 900-at, Csongrád-Csanád megyében a 2700-at.

Jelenleg 59 247 főt tartanak nyilván hazánkban COVID-19 fertőzéssel. Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett, 16 242 -en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő, köztük egyre több a vidéki, mostanra mindössze 28 százalékuk él a fővárosban. 2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 221-en vannak lélegeztetőgépen.

Sokszor elhangzott korábban, hogy azért kevés az újonnan beazonosított fertőzöttek száma, mert nem végeznek elegendő tesztelést. Tegnap rekordszámú, több mint 18900 tesztet csináltak, ám a járvány jelenlegi szakaszában ez sem tűnik elegendőnek, mivel csaknem 17 százalékos a találati arány. A WHO javaslata szerint ennek 5 százalék alatt kellene lennie, 12 százalék felett pedig már kontrollálhatatlan a járvány terjedése.

A kormányzati információs portál továbbra is arra figyelmeztet, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján, kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az őszi szünet alatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek. Az Operatív Törzs arra kér mindenkit, lehetőleg kerülje a tömegrendezvényeket, sőt a családi események szervezésekor is legyen megfontolt. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.