- hirdetés -

A kialakult járványhelyzet miatt országszerte mintegy hatvan oktatási intézményben végez fertőtlenítést a honvédség. Békés megyében az egyetlen helyszín a Vörösmarty iskola, ahol a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede járt.

A katonák szombaton reggel 8 órakor vették át az iskola épületét az igazgatótól. Dr. Kállai Ernő alezredes elmondta, hogy a fertőtlenítés előtt körbejárták az intézményt és felmérték, hogy nincsenek a termekben olyan komolyabb értékű eszközök, amelyek megsérülhetnek a vegyszertől. Ezen kívül megbizonyosodtak arról is, hogy más személy nem tartózkodik az épületben.

Hozzátette, hogy az épületet áramtalanították, hiszen a fertőtlenítéshez használt szer alkoholbázisú, emiatt egy szikrától akár robbanás is bekövetkezhet.

– Összesen három raj látja el a feladatot, aktívan ebből kettő van mindig jelen a helyszíneken. A fertőtlenítést végző hat honvéd 93M vegyivédelmi készletben végzi a munkát. Ezen felül egy speciális biológiai védőruhát viselnek, valamint egy speciális szűrőbetéttel ellátott gázálarc védi őket az alkoholgőztől – sorolta az alezredes, hozzátéve, hogy számukra ez rutinfeladatnak számít, mert a Magyar Honvédség minden katonája részt vesz vegyivédelmi kiképzésben.

Dr. Kállai Ernő alezredes szerint a katonák számára rutin feladatnak számít a fertőtlenítés (Fotó: Horváth Bence)

A hat katona háti permetező segítségével jutatta ki a fertőtlenítőszert a falakra és belső felületekre.

Mint megtudtuk, országszerte hatvan intézményben végeznek hasonló fertőtlenítést. Békés megyében az egyetlen az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola volt.

Arról mi is beszámoltunk, hogy szeptemberben a Vörösmartyban is mutattak ki igazolt fertőzöttet. Emiatt a felső tagozaton volt már néhány napos digitális munkarend, valamint bizonyos osztályoknál rendkívüli tanítási szünetet is rendeltek el.

– A kollégáim mindent megtesznek, hogy vírusmentesítsék az iskolát. A nyári szünet óta napi szinten fertőtlenítenek a megszokott takarítási feladatokon felül is. Örülünk, hogy hozzáértő szakemberek segítségével az októberi szünet ideje alatt egy teljes körű fertőtlenítésre van mód – nyilatkozta az OrosCafénak Orosz László igazgató.

Orosz László (Fotó: Horváth Bence)

A vezetőtől továbbá megtudtuk azt is, hogy az előírt biztonsági szabályokat szigorúan betartják. Ilyen a távolságtartás, maszkviselés, illetve a rendszeres testhőmérséklet mérés is. Utóbbival kapcsolatban Orosz László elmondta, már előfordult olyan eset, hogy a mérés után jelezték a szülőnek, gyermekével forduljanak háziorvoshoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.