- hirdetés -

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) tartott pályaválasztási fórumot osztályfőnököknek, pályaorientációs felelősöknek és intézményvezetőknek október 21-én a Petőfi Művelődési Központban. A tájékoztató célja az volt, hogy hiteles információkat adjanak át az átalakuló szakképzési rendszerről és a fiatalok előtt álló tanulási utakról.

Mészárosné Szabó Anna a BMKIK szakképzési osztályvezetője elmondta, nagyon beszűkült a hiteles információ átadásának csatornája. A szakképzési osztályvezető elmondta, hatalmas változások mennek végbe a szakképzési rendszerben.
– A szakképzés kivált a köznevelés rendszeréből, úgyhogy a szakképzés mint önálló terület működik tovább. Megváltozott az OKJ, amely ezentúl Szakmajegyzék néven létezik tovább. De nemcsak a név, hanem a tartalma is változott, több mint 800 szakma redukálódott 174-re – vázolta.

Hozzátette, az új szakképzési törvényben új fogalmak is szerepelnek, ezek tisztázása is fontos.
– Olyan új fogalmak vannak, melyeket meg kell tanulni, hiszen nem azt jelentik amit első olvasatra esetleg gondolnánk. A duális szakképzésben is változások léptek életbe, teljesen új szabályzókat kap ez a képzési forma – hangsúlyozta.

A változásokkal kapcsolatban csak hiteles információkra szabad hagyatkozni, erre megvannak a megfelelő források, felületek – mondta Mészárosné Szabó Anna
(Fotó: Horváth Bence)

A szakképzési osztályvezető a megjelenteknek vázolta, hogy a szülők legtöbbször a fiatalra hagyják a döntést, amely a továbbtanulást illeti. Ez pedig azt eredményezi, hogy nagyon magas a kilencedik évfolyamot ismétlők száma. Mészárosné Szabó Anna elmondta továbbá, hogy fel kell hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy szakma nélkül nincs biztos megélhetés, a ma már divatos influenszerkedés nem jelent stabil jövőképet, ezért a tanulásra kell ösztönözni a diákokat. Hangsúlyozta, az iparkamara számára minden szakma egyenlő fontossággal bír, céljuk, hogy minél átláthatóbban és testközelből ismertessék meg a pályaválasztás előtt állókkal a lehetőségeket.

A fórumon igyekeztek minden kétséget eloszlatni ezzel a témával kapcsolatban, és felhívni a figyelmet a pályaválasztás előtt állók segítésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.