- hirdetés -

A mezőgazdasági kisüzemek 15.000 euró összegben (ez 4.957.950 Ft.-nak felel meg az alkalmazott árfolyamon) támogatást kaphatnak mezőgazdasági tevékenységük fejlesztésére.

A támogatás célja:

A támogatást igénylő az üzleti tervben vállalja, hogy, legkésőbb a Támogatói Okirat hatálybalépésétől számított 4. év végére a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 euró STÉ üzemnagyságot (Standard Termelési érték), vagy a mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót (1.925.880 Ft.), attól függően, hogy mely tevékenység alapján tette vállalását és kapott Támogatói Okiratot.

A Támogatói okirat hatályba lépésével kifizetésre kerül a jóváhagyott támogatási összeg 75 %-a (11.250 EUR – 3.718.462 Ft.), míg a fennmaradó részt az üzleti tervben vállalt kötelezettségek teljesítését követően az ötödik év június 15-ig lehet igényelni.

Pályázni kizárólag a Vidékfejlesztési Programban meghatározott vidéki térségekben lehet!

Vidéki térségnek minősül a 6. prioritás alkalmazása szempontjából az a település, ahol közigazgatási jogállástól (város/község) függetlenül:

  • a népesség 10 ezer főnél kevesebb;
  • 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületei;
  • nem jogosult a fenti jellemzők ellenére sem: Budapest és a budapesti agglomerációhoz tartozó települések.

A támogatást igénylő életvitelszerű tartózkodási helye, mezőgazdasági szociális szövetkezet esetén pedig annak székhelye a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt. Ezen kötelezettségét a kedvezményezett a működtetési időszak végéig köteles fenntartani.

A jogosult települések listáját a felhívás 3. számú melléklete tartalmazza (jelen tájékoztatónak nem része).

Pályázhatnak:

Őstermelők, vagy mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek, amennyiben megfelelnek az alábbi feltételeknek:

őstermelők esetén életvitelszerű tartózkodási helye, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezet esetén pedig bejegyzett székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt, amelyet a működtetési időszak végéig fent kell tartania és a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény alapján legfeljebb mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelő, aki/amely igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euro STÉ, de legfeljebb a 6000 euro STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezik, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozásból. Az üzemméret megállapítása szempontjából a 275,25 forint/euró árfolyammal számolt 2010. évi STÉ adatok az irányadók

Támogatási kérelem benyújtható 2020. november 6-tól 2021. december 17-ig

További információk, előszűrés és pályázatírás, lebonyolítás:

Fekécs Levente, pályázati tanácsadó
Telefon: 06/30/477 8837
Email: feklev999@gmail.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.