- hirdetés -

Orosházán hagyományosan sokan közlekednek kerékpárral. Bár elég drága, újabban egyre több elektromos kerékpár is feltűnik az utakon, kerékpárutakon.

Az autósok által „suhanó halálnak” csúfolt elektromos kerékpárok valójában igen hasznos és sokféle célra kihasználható korszerű eszközök, melyekkel a környezet szennyezése nélkül haladhatunk és érhetjük el gyorsan a célunkat. Az elektromobilitást a kormány is ösztönzi, ezért érkezik hamarosan a magánszemélyek által benyújtható pályázat lehetősége.

Egymilliárd forintos keretösszeggel októberben pályázatot írnak ki elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A korábbiaktól eltérően ezúttal nem cégek és egyéb társaságok, hanem magánszemélyek juthatnak minisztériumi támogatáshoz.

Ilyen e-kerékpárra is pályázhatunk (Fotó: e-techbike.hu)

A pályázatban a támogatás mértéke az elektromos kerékpár típusától függ, ennek megfelelően pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához maximum 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében 150 ezer forintot, legfeljebb a jármű árának felét lehet igényelni. A kormány célja a támogatással elsősorban a kerékpáros munkába járás segítése, ezért a pályázat benyújtáshoz munkaviszonyt igazoló dokumentum csatolása is szükséges.

Arról is tájékoztatott a minisztérium, hogy a keresletet az érdeklődők számára leginkább elérhető, olcsóbb márkák felé szeretnék terelni, ezért a támogatott járművek nem kerülhetnek többe 900 ezer forintnál, és megadott műszaki-környezetvédelmi követelményeknek is meg kell felelniük – tudósított nemrégiben az index.hu.

A dokumentumokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani. Az elektronikus ügyintézéssel a pályázatok feldolgozási időszaka csökken, gyorsabb elbírálás és kifizetés várható. A részletek várhatóan október elején lesznek ismertek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.