- hirdetés -

Orosháza még 1997-ben kötött testvárosi megállapodást Tusnádfürdővel. Az elmúlt években a két település folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Az orosházi önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően most tovább erősödhetett a kötelék, egy testvértelepülési kulturális találkozóval. A háromnapos program keretében a tusnádiak még jobban megismerhették Orosházát, emellett a pályázati forrásból kiállítás és néptánc bemutató is várt az érdeklődőkre.

A művészet és a tánc nyelvén erősíti kapcsolatát Tusnádfürdő és Orosháza, a delegáció háromnapos itt tartózkodása során. A testvértelepülésről november 30-án érkeztek meg a vendégek, majd egy találkozó után másnap belevetették magukat a kulturális találkozó programjaiba. December 1-jén „Orosháza és Tusnádfürdő értékei” címmel rendeztek közös kiállítást, emellett pedig mindkét település néptáncegyüttese bemutatkozott.

– Az elmúlt évtizedek alatt készült tárgyakból próbáltunk válogatni, hogy egy kis áttekintést tudjunk adni a régi, az új, valamint a modernizált hímzésekből is. Ezek ruházatokon, lakástextilen és egyéb dísztárgyakon jelennek meg. A kiállított alkotások egyébként mind zsűrizett hímzések. A díszítőművészeti kör célja, hogy megőrizze az autentikus, orosházi szálán varrott hímzést mind színeiben és fonalában. Hisz mindez már lassan tíz éve az orosházi, illetve a megyei értéktár részét képezi – mondta Tóth Anna, az Orosházi Díszítőművészeti Kör tagja.

Anna hozzátette, a csapat jövőre ünnepli hatvanadik jubileumát, tavasszal pedig részt vesznek a textiles konferencián, hogy bemutassák az orosházi szálán varrott hímzést. – Mindenféleképpen egy hagyományőrzés a mai esemény. Felelevenítés, valamint a jövő számára is hasznos program, hogy folytathassák, amit mi elkezdtünk – emelte ki Tóth Anna.

– A nemzeti összetartozás nagyon fontos számunkra, így szívesen fogadtuk a meghívást. Eddig nem jártam még Orosházán, de tetszik a város és a környéke – mondta András Tibor, a Bojzás Néptánccsoport vezetője Tusnádfürdő képviseletében. – Mi a mai napon mezőségi, füzesi és kalotaszegi táncokat hoztunk. Összesen hat pár táncossal érkeztünk. Úgy gondoljuk, mottónk része, hogy a zene mellett a tánc az, ami nélkül nem létezhet az emberiség. Hiszen bárhová elmegyünk, és megszólal a magyar muzsika, rengeteg barátra lelhetünk Torontótól Tokióig, hiszen még ott is vannak néptánccsoportok. Remélem itt is szoros barátságot köthetünk – tette hozzá.

A programokkal kapcsolatban Dávid Zoltán polgármester elmondta, nagyszerű érzés ismét Orosházán köszönteni a testvérvárosunk delegációját. Személyesen találkozni, és igazi élményékkel gazdagodni a Bojzás Néptánccsoport és az orosházi Harangos Néptáncegyüttes csodálatos táncainak köszönhetően.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.