- hirdetés -

Újabb 1070 főnél azonosították a koronavírus jelenlétét és elhunyt 8 beteg. Ez a szombati nap mérlege, így ismét megdőlt a napi új fertőzöttek számának rekordja. Az emelkedés most már Békés megyében is megfigyelhető, ma reggelig összesen 134 főnél mutatták ki a vírus jelenlétét. A fertőzöttek átlagéletkora az utóbbi 10 napban 35 év.

A friss esetekkel a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma 17 990 főre, az elhunytak száma 683 főre nőtt, 4391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 13 ezret, 41%-uk, míg az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta, az első hullám alatt felgyűlt tudást és a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve döntöttek úgy, hogy a házi karantén idejét tíz napra csökkentik. A tiszti főorvos szerint ennyi idő alatt tetten érhető, ha lappang a betegség. Nem csak Magyarországon, Ausztriában is 10 napos a karantén.

A kormányzati tájékoztató portál felhívja a figyelmet, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Mint írják, kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.