- hirdetés -

A képzőművészetek rajongói számára örvendetes hírt kaptunk a napokban. Hosszabb szünetet követően ismét látogatható a Városi Képtár.

Eseménydúsan telt a nyár a Nagy Gyula Területi Múzeumhoz tartozó Városi Képtár számára is. A múzeumi törvények előírják a szakágankénti revíziót, mely most az iparművészeti és képzőművészeti gyűjteményt érinti. Ezt a látogatni szándékozók is észrevehették, hiszen pár hétig nem volt látogatható a kiállítóhely. E munkálatok befejeztével az ideiglenes kiállító tér paravánjainak felújítására is sor került. Ezzel együtt, új alapokra helyezték a Képtári alkotások bemutatását. Olyan művek kerültek előtérbe, melyek eddig a raktárban voltak, és nem kaptak nyilvánosságot, hiszen minden alkotásra egyaránt büszkék!

A későbbiekben kiállítják az eddig be nem mutatott műveket is (Fotó:képtár)

A mostani tárlat csupán egy szelete a rendelkezésre álló művek bemutatásának. 21 művész, 33 db alkotása tekinthető meg. Élő és már elhunyt alkotók munkái láthatóak. 13 festmény, 1 tollrajz, 2 pasztell, 3 tusrajz, 1 színes linómetszet, 2 grafika, 1 monotypia és 9 fotó.

A tartalom változatos. Tájkép, életjelenet, illusztráció, csendélet, vázlat stb. látható. A stílusjegyek között megjelenik a romantika épp úgy, mint a szocreál, a szürrealitás vagy a nonfiguratív absztrakció, az elvont vagy a konkrét megfogalmazás, a lágyabb vagy keményebb faktúra, az aprólékos, részletgazdag kimunkálás az elnagyolt, vázlatszerű vagy épp a misztikus magjelenítés. A festményeken, grafikákon, metszeteken kívül a portréfotókon ismert színészeket is láthatunk előadás közben ellesett pillanatokban.

A változatos, sokszínű alkotás mindegyikét összeköti, a megjelenítés szándéka mellett, a belső érzelmek kivetítése úgy, hogy a megfogalmazás, megjelenítés a tárlatlátogató számára élményt, érzéseket, gondolatokat keltsen.

A múzeumiak terveiben a többi, még be nem mutatott anyagok kiállítása is szerepel, hisz a kiállítási tér korlátai most csak ennyit engedtek meg.

A tárlaton megtekinthető:

Alexin Andor, Bazsali Ferenc, Cs. Pataj Mihály, Fekete János, Feldmann Tibor, Forintos Anna, Fülöp Ilona, F. Varga Mária, Horváth János, Jakuba János, Kerti Károly, Őze István, Pataki Ferenc, Pataj Pál, Szeverényi Mihály, Szlotta András, Tóth Bálint, Újhelyi István, Várkonyi János, Wellesz Ella, Zsáky István alkotása.

A kiállítások kedden, szerdán és pénteken 9-15 óráig, csütörtökön 10-18 óráig, szombaton (október 31-ig) 9-13 óráig tekinthetők meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.