- hirdetés -

Háromrészes sorozatunkban utolsó részében a termékenység-terméketlenség kérdéskörében fordultunk Dr. Valkovszki Noémi Júlia fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadóhoz.

Egyre több nőt érint a terméketlenség problémája. Mi lehet ennek az oka?

– Először is le kell szögeznünk, hogy ez nem csak a nő hibája lehet. Ha egy év próbálkozás után nem jön össze a kívánt gyermek, akkor először célszerű a férfit teljes körűen kivizsgálni, majd a nőt is. Mindkét félnek a progeszteronpótlás lesz a megoldás a legegyszerűbb esetben. Ezentúl sok időt kell együtt tölteniük (közös új tevékenységek: tánc, lovaglás, túrázás, sakkozás, színházlátogatás stb). Manapság a párok 5-7 év együtt töltött idő után terveznek gyermeket. Ami nagy probléma, mert eddig nagyon arra figyeltek, hogy nehogy legyen, most meg már nagyon akarják azt a gyereket, aki meg ilyenkor vagy nem akar könnyen jönni, vagy 2-3 vetélés után születik meg. Normál esetben a gyerekvállalásnak meg kellene történnie 20-25 éves korban; mára ez kitolódott bőven 30 éves kor fölé.

Dr. Valkovszki Noémi Júlia fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó

Mi segítheti a peteérést, illetve a megtapadást?

– A peteéréshez a ciklus első felében az ösztradiolra van szükség, majd hogy megrepedjen a tüsző és kiszabaduljon az érett petesejt. Mert ha bent ragad, akkor ciszta lesz belőle és továbbra is ösztrogént fog termelni. Ha az érett petesejt kiszabadul, akkor már csak a megfelelő időben kell a párnak együtt lenni a fogantatáshoz. Sokan nem tudják, vagy elfelejtették már a biológia órán tanultakat, hogy a hímivarsejt 3 napig életképes, a petesejt pedig 1 napig. Tehát, ha az ovuláció utáni napokon van az együttlét, akkor abból kis valószínűséggel születik gyermek. Azaz a ciklus közepe előtt három nappal már lehet próbálkozni a gyermekre vágyóknak. Ilyenkor nagyon kell figyelni a tojásfehérjenyák megjelenésére a nőknek, mert az már utal arra, hogy 24-36 órán belül megtörténik az ovuláció. Nagyon fontos, hogy aki babát szeretne, az a ciklus első 14 napján alkalmazhat ösztrogén-tartalmú teákat, étrendkiegészítőket, de a ciklus második felében nem javasolt az ösztrogén-tartalmú teák növények, gyümölcsök pl. papaya fogyasztása, mert vetélést okozhatnak.

Forrás: nutriklub.hu

Gyakori a korai vetélések száma is. Mi állhat ennek hátterében?

A vetélések többsége világszerte a 13. héten szokott bekövetkezni. A sárgatest kimerülés okozhat ilyet. Okozhat vetélést lelki sokk például sírás, mely csökkenti a progeszteron-szintet. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy ha valaki gyanítja, hogy gyermeket vár és nagyon akarják azt a gyermeket az ovuláció után a 3-4. héten készítsen csak terhességi tesztet. Amint tudja az anyuka, hogy gyermeket vár, mi onnantól javasoljuk magzatmegtartást célozva a transzdermális progeszteronpótlást. Olyan esetekben is használ a bőrön keresztül történő progeszteronpótlás, amikor a terhesség különböző szakaszában vérzés tapasztalható. Ilyenkor a nőgyógyász szakorvossal egyeztetni javasolt, de a magzat és az anya számára is csak hasznos a szervezetbe juttatott plusz természetes progeszteron.

A gyógyteákat milyen gyakran, illetve milyen koncentrátumban érdemes fogyasztani?

– Ha valaki csak gyógyteázik, például 14 nap cickafark plusz 14 nap réti palástfű vagy csalángyökér teát fogyaszt, akkor minimum 6 hét egy kúra. Alapesetben 6 hét után semmi csoda nem fog történni a babaváró tervben. Praktikus ezt a kúrát 2 hét kihagyással, a ciklus megfelelő időszakához a megfelelő növényt igazítva ismételni egy évig. Jobb ezeket a kúrákat személyre szabni, nem egyszerű általános tanácsot adni, mert minden ember más.

Tekintse meg sorozatunk korábbi részeit is: első alkalommal a menstruációs ciklus normalizálásához kértük a szakember segítségét, a második részben pedig a változókor tüneteinek enyhítésével foglalkozunk.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.