- hirdetés -

Háromrészes sorozatunkban Dr. Valkovszki Noémi Júlia fitoterapeutát, hormonegyensúly-terápia tanácsadót kérdezzük arról, hogyan hatnak a gyógynövények a női szervezetre.

Első alkalommal a menstruációs ciklus normalizálásához kérjük a segítségét, a második részben a változókor tüneteinek enyhítésével foglalkozunk, az utolsóban pedig a termékenység-terméketlenség kérdéskörében fordulunk hozzá.

Mit ajánl a változókor tüneteinek enyhítésére?

– A változókortól nem javasolt a szója nagy mennyiségű fogyasztása a legújabb ismereteink szerint! A változókortól egyre kevesebb petesejt érik be és lökődik ki, lassan elmarad a menstruáció, majd végül lezárul a női test termékeny szakasza és beáll a klimax. Az éjszakai izzadás, a hangulatváltozások, a túlevések, súlygyarapodás esetleg depresszió megjelenik a nőknél. Mindez azzal magyarázható, hogy nincs már jelen a szervezetben a sárgatest által termelt progeszteron, mely ellensúlyozná az ösztrogén többek közötti agresszív sejtszaporító, vízvisszatartó, csontsűrűség csökkentő hatását.

Réti palástfű a természetes progeszteronpótlásért (Forrás: fitoterapiakalauz.hu)

Mi tartalmaz növényi ösztrogént?

– Ide sorolható a szója, a cickafark, a levendula, lenmagolaj, ligetszépe magolaj és a gránátalma. Ezeket erősen kerülni érdemes. Az ellensúlyozó, progeszteronhoz hasonló hatóanyagot tartalmazó növények száma igen csekély. A réti palástfüvet tudom leginkább kiemelni a hazai gyógynövények közül. A mexikói yamsz gyökér kivonatát pedig ma már világszerte alkalmazzák természetes progeszteronpótlóként. Azt lehet mondani a legtöbb esetben, hogy egy változókorban lévő, túlsúlyos nő, ha táplálék-kiegészítőkből, teákból még plusz ösztrogént juttat a szervezetébe – és ehhez társul egy olyan lelki alkat, mely a családjáért túlzottan aggódó- néhány éven belül sejtburjánzásokat fog tapasztalni a méhében, melleiben és nagy csontritkulás értékei lesznek. Ezt megelőzendően a transzdermális progeszteronpótlást javaslom.

Dr. Valkovszki Noémi Júlia fitoterapeuta, hormonegyensúly-terápia tanácsadó

Mit takar a transzdermális progeszteronpótlás kifejezés?

Bőrön keresztül felszívódó progeszteronkészítményről van szó. Ez a leghatékonyabb hosszútávú megoldás a problémák mérséklésére, majd megszüntetésére. Természetesen a mindennapi feszültség csökkentésére kiváló megoldást nyújtanak a magnéziumot, B6 vitamint tartalmazó készítmények, telítetlen zsírsavak. A gyógynövények közül az majoranna, muskotályzsálya, citromfű, golgotavirág, macskagyökér segíthet esténként egy-egy csészével.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.