- hirdetés -

Több mint húsz éven át dolgozott a bankszektorban Szabó Márta, majd egy egészségügyi probléma teljesen más irányba, a természetgyógyászat útjára vezette. Elsajátította a gyógynövények felhasználásának csínját-bínját, a természetgyógyász és fitoterapeuta végzettségek megszerzése mellett szakavatott tudója a Reikinek, a shiatsu masszázsnak és a talpreflexológiának is. A különféle területeken megszerzett tudásának összességéből születtek meg gyógyteái- és szörpjei, amelyeket több szakmai minősítőversenyen értékelt már pozitívan a zsűri. De amire talán még ennél is büszkébb, hogy néhány éve Füvellő gyógyszörpje kiérdemelte „Az év kiváló terméke” díjat, azt az elismerést, amelyet maguk a fogyasztók ítélnek oda a legjobbnak.

– Megbecsült szakma volt a banki, szerettem minden ágát. Hitelügyintézőként kezdtem, majd dolgoztam a számviteli csoportban és valutapénztárosként is több különböző pénzintézetnél – kezdte. – Egy váratlan betegség megjelenése után kezdtem el alternatív gyógymódokat keresni, és az interneten böngészve rátaláltam egy Mádon szervezett gyógynövénygyűjtő túrára. Itt kezdődött minden.

Egy házaspár mutatta meg neki, hogyan kell a gyógynövényeket begyűjteni, feldolgozni. A élmény akkora hatással volt Mártára, hogy úgy döntött, beleássa magát a témába. Miskolcon végezte el a természetgyógyász képzést, a gyakorlatra Bükkszentkereszten került sor. Nem sokkal később családjával együtt Balaton-felvidékre költözött, ahol rengeteg szennyezőanyagoktól mentes, gyógynövényekkel teli rétre talált. Ezután már minden adott volt az álma megvalósításához. Előbb gyógyteakeverékeket, majd szörpöket készített.

– Talpreflexológusként szervrendszereket kezelünk. Ez adta az ötletet, hogy olyan gyógynövény-keverékeket állítsak össze, amelyek nemcsak egy-egy probléma kezelésében segítenek, hanem konkrét szervrendszerekre hatnak. Akkora már tudtam, mi kell az emésztő-, a vizeletkiválasztó-, a szív és ér-, valamint a nyirokrendszer működésének segítéséhez. Mint ahogy azt is, milyen gyógynövények támogathatják a női egyensúly fenntartását, vagy épp az memóriaserkentést – folytatta.

A termékek nagy sikert arattak a vevők körében, Márta ezen felbuzdulva versenyekre vitte azokat. Több arany, ezüst és bronz minősítést szerzett, a legnagyobb sikereit a Füvellő szörpnek köszönheti.

– Különösen kedves számomra ez a szörp, amelyben hárs-, bodza- és akácvirágot, valamint fürtös mentát és mezei kakukkfüvet találsz. 2018-ban a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen az arany minősítést és a különdíjat is elhoztuk vele, 2020-ban pedig kiérdemelte „Az év kiváló terméke” díjat. Imádom, a nevét egy ősi magyar mondában szereplő gyógyító tündérről kapta. Egy erdélyi asszony később kérésemre elkészítette Füvellő babát. Ő lett a kabalám – mesélte.

Talán nem is gondolnánk, mennyi kincs terem Orosháza határában. Szabó Márta itt is gyűjt, hazaköltözése óta három területen válogatja a tiszta, vegyszertől mentes leveleket, terméseket. A Balaton-felvidék és Bükkszentkereszt mellett városunk környékén is sorra fedezi fel a lelőhelyeket. A fitoterapeuta nyitott gyűjtőtúrákat is szervez. Azt mondja, egyre több fiatal és kisgyermekes család érdeklődik a természetes gyógymódok iránt.

– Az Alföldön nagyon jól gyűjthető a bodza, ami ezen a vidéken sokkal jobban telített virágporral, hiszen nálunk rengeteg napfény éri – emelte ki. – Bőségesen terem itt az akác, a hárs, a csalán és a gyermekláncfű, és találunk csipkebogyót, kamillát, orbáncfüvet is. Sokat túrázunk a barátaimmal, ők szívesen segítenek nekem felfedezni ezeket a helyeket. Érdekli őket a téma, és közben sokat tanulnak. De nem is kell feltétlenül messzire mennünk a gyógynövényekért, hisz úgy tartják, mindenki kertjében azok a példányok nőnek, amelyekre szüksége van. Érdekes, de én is ezt tapasztalom. A Föld bolygó nagyon intelligens. Figyeljük meg, mi terem nálunk bőséggel, és tudjuk meg, mire való! Azért persze nem árt beszerezni, és otthon nevelgetni néhány „alapdarabot”. A mondás szerint, akinek citromfű és orvosi zsálya van a kertjében, száz évig is elél. Szerintem megér egy próbát.

Szabó Márta néhány éve még szétszabdalta napjait, egyszerre foglalkozott talpreflexológiával, shiatsu masszázzsal és gyógyteakeverékek készítésével, de úgy érezte, a 24 óra is kevés volt ahhoz, hogy utolérje magát. A lánya azt tanácsolta, válasszon egyet, amibe aztán száz százalékosan beleteszi magát.

– A gyógyteákat választottam. Imádom a természetet, kinn lenni a szabadban egyedül vagy a barátaimmal, miközben süt rám a nap és csicseregnek körülöttem a madarak. A fitoterapeuta képzés alatt azt mondták, ha sokat vagyunk a gyógynövények között, egy idő után már megérzésre készítjük a keverékeket. Ma már tudom, tapasztalom, hogy így van. Én is átveszem a rezgéseiket, ami csodálatos érzés – zárta.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.