- hirdetés -

Háromrészes sorozatunkban Dr. Valkovszki Noémi Júlia fitoterapeutát, hormonegyensúly-terápia tanácsadót kérdezzük arról, hogyan hatnak a gyógynövények a női szervezetre.

Első alkalommal a menstruációs ciklus normalizálásához kérjük a segítségét, a második részben a változókor tüneteinek enyhítésével foglalkozunk, az utolsóban pedig a termékenység-terméketlenség kérdéskörében fordulunk hozzá.

Sok nőnek rendszertelen a ciklusa. Mi állhat ennek hátterében?

– A női szervezet optimális működése estén a menstruációs ciklus 28 napos, de vannak nők, akiknél ez rövidebb, másoknál viszont hosszabb. Ez teljesen normális. Az a jó, ha a menstruációs vérzés fájdalommentes és 3-5 napig tart. A termékeny korú hölgyeknél problémát jelenthet azonban, ha valaki hónapokig nem menstruál. Ennek hátterében inzulinrezisztencia, policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy csak egyszerűen hónapok óta fennálló folyamatos stressz, magas a prolaktin szint is állhat. Ilyen esetben nőgyógyászati és endokrinológiai vizsgálatra, valamint terheléses inzulinvizsgálatra is szükség van az okok feltárásához. Azt javaslom, minden nő bizalommal keresse fel a nőgyógyászát, vagy akár egyszerre több orvost is, hiszen két-három egybehangzó vélemény lehet az igazán mérvadó ezekben az esetekben!

A talpmasszázs is segíthet (Forrás: a-list.hu)

Van erre a problémára természetes megoldás? Vannak olyan gyógynövények, amik segíthetik a ciklus normalizálását?

– Léteznek alhasi vérbőséget okozó tornák, vagy ott a talpmasszázs, az akupunktúra, melyekkel elő lehet idézni a nyálkahártya leválást, de legtöbbször ez sem fog speciálisan célt eredményezni. Magyarországon a női szervezetre ható gyógynövényeket sokan meggondolatlanul javasolják és alkalmazzák. Ahhoz, hogy a gyógynövények kifejtsék kedvező hatásukat, minimum hat hetes kúrát kell alkalmazni! Tudni kell azt, hogy a menstruációs ciklus első felében az ösztradiol hatása szükséges egy termékeny korú nőnek, majd az utolsó 14 napban a progeszteron ellensúlyozó hatása indokolt. Ezért teljesen más teát kell innia egy tini lánynak, egy babára vágyónak és egy klimaxban lévő nőnek.

Van-e olyan gyógynövény, ami gátolja a ciszta, mióma, polip kialakulását?

A petefészekciszták, a miómák és a polipok az ösztrogén túlzott jelenlétére utalnak a szervezetben. Speciális személyre szabott terápiával tudunk segíteni a hozzánk fordulóknak az ösztrogén zsírból való mobilizálásával egyfajta káposztaféléket-tartalmazó kivonattal, transzdermális progeszteronpótlással, speciális diétával és inzulinfelvevő receptorok érzékenyítésével az inzulin rezisztenseknél. A gyógyulás folyamata hosszú, gyakran 2-3 év után szűnik meg a probléma. Gyorsabbnak tűnhet a műtéti beavatkozás, de nagyon sok esetben visszatér a műtét utáni 2-3 évben az eredeti probléma, mert nem az alap okot, az ösztrogéndominanciát szüntetik meg, csak a jól látható miómát távolítják el.

Cickafark, a nők egyik legfontosabb gyógynövénye (Forrás: gyorgytea.hu)

Nagyanyáink a cickafarkfüvet itták a női szervek egészségének fenntartásához. Mit tud ez a gyógynövény?

– A cickafark egy fitoösztrogént tartalmazó gyógynövény. Felfázás, aranyér kezelésére ülőfürdőként kiválóan alkalmas. Nehezen gyógyuló sebek kezelésére, gyulladáscsökkentésre külsőleg és belsőleg is fogyasztható. Keserűanyag-tartalma révén emésztés elősegítésére is használhatjuk. Aki nem ösztrogén domináns állapotban van, a ciklus első 14 napján alkalmazhatja.

Mint Ön is említette, a gyógynövények nem csupán tea formájában alkalmazhatók. Milyen egyéb módot javasol felhasználásukra?

– Az alhasi vérbőség fokozása elérhető levendulaolajos masszírozással is. Kamillás ülőfürdőt a vérzés kivételével bármikor vehetnek a nők. Sőt a természetes szülés után nagyon javasolt a gyorsabb sebgyógyulás érdekében a kamillaforrázat langyos felhasználása lemosásra! Cickafarkból felfázásos betegségeknél érdemes ülőfürdőt készíteni és napi 3-5 alkalommal egy hétig ülőfürdőt venni.

Sorozatunk második részével holnap, azaz szombaton jelentkezünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.