- hirdetés -

A Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond Olvasóköre szerdai találkozóján a 110 éve született Faludy Györgyre emlékezett.

Az olvasókör tagjai a járvány miatt legutóbb márciusban tudtak személyesen találkozni és már nagyon várták ezt az estét. Második hullám ide- második hullám oda, a tagság kétharmada eljött. A könyvtár olvasótermébe szervezett, és az egészségvédelmi intézkedések betartásával megvalósított összejövetelen ezúttal Szilasi-H. Tibor vállalta magára az előadó szerepét.

Az összejövetelen betartották az egészségügyi előírásokat (Fotó: Horváth Bence)

Szilasi tanár úr – mint régebben az óráira – alaposan felkészült. A figyelő hallgatóság számtalan érdekességet tudhatott meg a költő életéből. Magyarország kalandos elhagyásától kezdve, az itthoni tiltólistára tételen keresztül, a kanadai évekig és a róla elnevezett torontói köztérig. Beszélt a költő orosházi kapcsolódásáról, mely a távoli Kanadában kezdődött, ahol Koszorús Oszkárral találkozott.

Az olvasóköri összejövetelek hagyományaihoz híven a költő versei közül is meghallgathattak néhányat Császár Péterné előadásában.

Faludyval kapcsolatban persze nem maradhattak ki a Villon fordítások, a szamizdatban terjesztett művekkel kapcsolatos sztorik. Még neveket is hallhattunk, akik a betiltott könyveket a büntetést is kockáztatva terjesztették.

A jó hangulatú este végén megbeszélték a remélhetően megrendezhető következő klub estet, melynek témája Fekete István munkássága és élete lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.