- hirdetés -

A népesség fogyása még előttünk álló feladat – ezzel a témával foglalkozik az a könyv, melyet szeptember 4-én egy konferencia keretében mutattak be Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatalban. A konferencia célja többek között az volt, hogy a jelenlévők a Gyermek és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely (CSAM) kötetében megjelent munkákat, kutatásokat megismerjék és jobban belelássanak a megyénket is nagy mértékben sújtó népességfogyás miértjeibe, és annak megállításának lehetőségeire.

Fontos, hogy erről a témáról beszéljünk – kezdte beszédét Szebellédi Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke. Elmondta, a Gyermek és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely most bemutatott „Jövőnk a gyermek – Adalékok a népességgyarapodás társadalmi programjához I.” címet viselő könyvét több megyeszékhelyen is hasonló körülmények között a helyi vezetők elé tárták már, így érkezett el ez a kötet Békéscsabára is. Hozzátette, a kormány családbarát intézkedései Európai szinten is kimagaslónak minősül, ennek ellenére azonban országos szinten fogy a lakosság, Békés megyében az elmúlt 10 esztendő alatt annyival csökkent a lakosság száma, mint ma Gyula lakossága (~30 ezer fő). Ezt pedig demográfiai katasztrófának nevezte. Kérdésként vetette fel, hogy ebből van-e kiút. Elmondta, a megye vezetése elkötelezett a további népességfogyás megállítása iránt.

Békéscsaba, HB, Jövőnk a gyermekek konzultáció,

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott köszöntő beszédében elmondta, számadatok nem pozitívak. Kitért rá, hogy Békés megyében egykor 460 ezren is éltek, ma már több mint 100 ezerrel kevesebb lakos van a térségben.

– Ma nincs annál fontosabb kérdés, hogy egy nemzet hogyan tudja megőrizni azt, hogy gyermekek szülessenek, és hogyan tudja reprodukálni saját magát. Meggyőződésem az, hogy a jövő sikeres nemzete nem azt fogja jellemezni, hogy mekkora gy ország GDP-je – az is fontos –, hanem azt, hogy hogyan tud önmagának fennmaradást biztosítani, és hogyan és ki fogja azt a GDP-t megtermelni, amelyre remélem a jövőben oly büszkék leszünk – mondta beszédében a kormánymegbízott. Kiemelte, a nemzet jövője a gyermekben rejlik.

(Fotó: Horváth Bence)

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, évente nagyjából 4 ezer fővel csökken a megye lakossága, ebből 1200 fő a belső és külső migráció.

– Ez egy rendkívül összetett probléma, nagyjából 2800 fővel kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak. A fejlett gazdasággal rendelkező világban nem ezeket a folyamatokat tapasztaljuk. Két filozófiát figyelhetünk meg. Egyik, hogy A meg nem született gyermekeket idehozzuk egy másik kontinensről, mint munkaerőt, és igyekszünk őket a gazdaság szolgálatába állítani. A másik, hogy ettől elzárkózunk, és megpróbáljuk a belső tartalékokat előhozni és felpörgetni, és próbáljunk olyan társadalmi szemléletet, olyan gazdasági környezetet megteremteni, hogy a gyermekvállalás elérje azt a szintet, hogy közösségünk száma nem fog tovább csökkenni. Mi magyarok láthatjuk, hogy azok a területek, ahonnan elfogyunk pont azok a területek, melyeket elfoglaltak, nem kell messzire visszatekinteni a történelemben. Ezt mi láthatjuk Trianon kapcsán, vagy a szerb szomszédaink Koszovó kapcsán. Nevezhetjük ezt akár fizikai törvényszerűségnek is, de ezt érdemes szem előtt tartani, amikor népesedésről és népességcsökkenésről beszélünk – vázolta Zalai Mihály.

Békéscsaba, HB, Jövőnk a gyermekek konzultáció,

Hozzátette, a kormány azon dolgozik, hogy több gyermeket vállalni menőnek számítson, és nagy családosnak lenni ne legyen hátrány. Az elnök megjegyezte, a fogyás mértéke lassulóban van, de nem sikerült áttörést elérni.

A beszédek után a jelenlévő településvezetők közelebbről is megismerhették a tanulmánykötet tartalmát és mélyebb betekintést nyerhettek az ok-okozati tényezőkbe is, mint a szülési hajlandóság csökkenése a történelem során és az azt kiváltó történelmi traumákba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.