- hirdetés -

A szeptember 1-jén hatályba lépő szigorítások miatt egymás után mondják vissza a meghirdetett külföldi, első sorban buszos utakat az irodák. A zöld jelölésű országokba repülős utak még indulnak, csak az utasok sem a koronavírus-tesztek összegét, sem a két hetes karantén nem akarják vállalni.

Egymás után kapják az értesítést az utazási irodák ügyfelei, miszerint szeptember 1-je után esedékes nyaralásukat törölték a holnap hatályba lépő határzár miatt. A Kift-92 utazási iroda ügyvezetője, dr. Körmendi János elmondta, idén ez már a harmadik lemondási hullám.

– Augusztus 31-én a legnagyobb buszos szállító, a Grand Tours is lemondott minden utat. Előző nap még kiküldték a buszokat, hogy az utasokat hazahozzák. Nemcsak az egyhetes vendégeket, hanem a kéthetes vendégeket is hazahozzák, ezáltal határt érnek éjfélig, így az utasok elkerülik a két hét karantént. Ez egy korrekt eljárás, de az ügyvezető a mai napon közölte, hogy minden további buszos utat lemond. Ami a repülős utakat illeti, zöld országból zöldbe még elviekben lehet menni, de ma is kaptunk olyan leveleket, miszerint a szeptemberi utakat lemondják a touroperátorok. Ezt közöljük mi is az utasokkal – nyilatkozta az ügyvezető.

Dr. Körmendi János: folyamatosan érkeznek a hírek, a lemondások

Kiemelte, az utasok ennek érthetően nem örülnek, de türelmesek és megértőek.
– Lényegében egy erkölcsi kár éri őket, anyagi kár azonban nem, mert a befizetett útjukat beválthatják utalványra, melyet 2021. október 31-ig használhatnak fel. A buszos utak esetében a legtöbben nem élnek ezzel a lehetőséggel, hanem visszakérik a pénzt – mondta.

Az októberi utak egy részét néhány utas már lemondta a bizonytalanság miatt, de vannak ügyfelek, akik még mindig bizakodóak. Dr. Körmendi János elmondta, nemcsak a kis, hanem a nagyobb utazási irodák is megsínylik ezt az időszakot. Hozzátette, nem jellemző, hogy a külföldi utat visszamondó utasok egy belföldi utat választanának.
– Most talán kevesebb a visszamondás, a legtöbben már márciusban és áprilisban elálltak az utazástól, akkor is csak a lemondások kezelésével foglalkoztunk. Ez több száz utast jelent – nyilatkozta.

A legtöbb út a görög és bolgár tengerpartokra szóltak (Fotó: Horváth Bence)

A lemondások nemcsak a külföldi, hanem a belföldi utakat is érintik. Az ügyvezető elmondta, hogy egy szeptemberre tervezett belföldi buszos utat is visszamondtak a zömével idősebb utasok. Ennek oka az elővigyázatosság volt.

Dr. Körmendi János elmondta, a turizmus most hanyatlóban van, az irodák tartalékaikat élik fel, de bizakodóan tekintenek a jövőbe, remélik, hogy hamarosan véget ér a járvány, és talpra áll a turizmus. A lemondásokkal kapcsolatban folyamatosan értesítik az utasokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.