- hirdetés -

Szakma-kukkoló, üzemlátogatás, bemutatók töltötték ki azoknak a főképp általános iskolás diákoknak az elmúlt pár napját, akik részt vettek az idei SZAK-IRÁNYTŰ táborban augusztus 24-27. között.

A Kossuth Lajos Technikum által szervezett négy napos programra hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulók jelentkezését várták.
– Főképp olyan gyerekekét, akik bizonytalanok a pályaválasztást illetően, hiszen a tábor célja az, hogy a különféle szakmák megismertetésével segítsünk nekik a céltudatos döntésben – emelte ki Pörneki Attila igazgató. – Az iskolánk megfelelő szakos kollégái vették pártfogásukba őket hétfőtől csütörtökig, jártak velük a tudásparkban, ahol megnézték a különféle műhelyeket, de a központi épületünkben is számos programot szerveztek nekik – tette hozzá.

Bemutatkoztak az intézményben oktatott szakmák, szakmacsoportok, emellett voltak vetélkedők és a Doherty Hungary Kft. telephelyét is felkeresték a táborozók. Mindezeken túl teret kapott az önismeret és a személyiségfejlesztés.
– Mindenkinek tudnia kell, hogy a pályaválasztás alapja az önismeret, ezért csináltunk online teszteket, készítettünk képességtérképet, amiből kiderült a diákok számára többek között, hogy mire kell ráerősíteniük a sikeres továbbtanuláshoz. Valljuk, hogy mindenki akkor találja meg igazán a helyét, ha jól érzi magát abban, amit csinál – mondta el a program felelőse, Benczúr Istvánné igazgatóhelyettes. – Minden napot értékeltünk, ez alapján úgy láttam, hogy élvezték a programot, a vendéglátást különösen, de a fodrászkodás ugyancsak tetszett nekik – sorolta.

Fotó: Horváth Bence

Ezt a diákok is megerősítették. A gádorosi Baranyi Rékának például ez volt az egyik kedvence a szakmabemutatók közül.
– Nehéz eldönteni, mi legyek, ezért megbeszéltük anyáékkal, hogy jó lenne, ha részt vennék a táborban. Tegnap hajat vasaltunk, fontunk, frizurákat készítettük, amit nagyon élveztem és elképzelhető, hogy ebbe az irányba tanulok majd tovább – árulta el. – Én szintén azért vagyok itt, mert nem tudtam, mi szeretnék lenne, de mostanra bennem is kialakult egy elképzelés – fűzte hozzá barátnője, a szintén gádorosi Molnár Petra. – A cukrászkodás, sütés-főzés áll a legközelebb hozzám, most úgy érzem, talán azt választom jövőre – avatott be az idén hetediket kezdő nagylány. – Abban továbbra sem vagyok biztos, hogy mi akarok lenni, de iránymutatást kaptam itt a táborban. Jó volt, hogy megismertem, melyik szakmában mik a feladatok, melyikben mi érdekes – nyilatkozott Szanyi Noémi, aki saját bevallása szerint a megterítéskor érezte legjobban magát.

Halus Nikol náluk jóval magabiztosabban, már a Kossuth tanulójaként érkezett a táborba, az öt éves vendégtéri szaktechnikus képzésre vették fel. Választása nagyon tudatos.
– Otthon is én szoktam megteríteni, felszolgálni az ételt, segítek elmosogatni kicsi korom óta, mert szeretem ezeket a tevékenységeket. Mindenképp olyan szakmát akartam, amiben jó vagyok, de nem állok meg itt, érettségi után a tanárképzőt veszem célba, hogy angolt tanulhassak és majd taníthassak egyszer – vázolta céljait határozottan.

A tábor eredményességét nem csak az bizonyítja, hogy a résztvevők rájöttek, mi érdekli őket a leginkább és megismerkedtek az intézmény pedagógusaival, de legalább ilyen fontos, hogy új barátokat is szereztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.