- hirdetés -

A közelgő tanévkezdés és a járványhelyzet miatt fokozottá válik a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani, mind a saját, mind a diákok egészségi állapotára és koronavírus fertőzésre utaló tüneteire.

Ha egy szülő, gondviselő vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, diákon, akkor gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről. A legfontosabb, hogy a tünetekkel rendelkező, beteg gyermeket a szülőknek semmiképpen sem szabad iskolába, óvodába elengedni, mert azzal az egész közösség egészségét, az intézmények zavartalan működését veszélyezteti. A fertőzésgyanús gyermekeknek otthon kell maradnia, szüleinek pedig telefonon értesíteni a gyermekorvost vagy háziorvost, de semmiképpen se menjenek a rendelőbe!

A járványügyi tájékoztató portál közleménye szerint a kormány hagyományos működési rend szerinti tanévet tervez. A cél elkerülni az iskolák és óvodák működését korlátozó intézkedéseket. Ezért azonban a szülői és a tanári felelősség most még nagyobb abban, hogy ne veszélyeztessük egymás egészségét, az iskolák működését és a szülők munkavégzését.

A cél elkerülni az iskolák és óvodák működését korlátozó intézkedéseket (Fotó: Horváth Bence)

A szülőknek és a tanároknak is fontos tisztában lenni a fertőzés tüneteivel, melyek közül a leggyakoribb a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél akár izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, hasmenés és légszomj is jelentkezhet, illetve az íz- és szaglásérzékelés zavara vagy elvesztése. Ezért arra kérnek mindenkit, hogyha ilyen tüneteket észlel gyermekén vagy tanítványán, semmiképpen se engedjék közösségbe, még a legenyhébb tünetek jelentkezése esetén se!

A szülőket emellett arra kérik, hogy a már nagyobb (felsős vagy középiskolás) gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azoknak a megjelenése esetén ők is jelezni tudjanak nekik vagy a tanáraiknak. A pedagógusok és iskolai dolgozók pedig, amennyiben a leírt tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, jelezzék az intézmény vezetésének és ők is vegyék fel telefonon a kapcsolatot háziorvosukkal.

Most még nagyobb a szülők és a tanárok felelőssége (Fotó: Rosta Tibor)

Ha az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kialakított eljárásrend szerint kell tennie és kezdeményezni a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a későbbi intézkedéseket. Amennyiben egy diáknál az iskolában, tanítás közben jelentkeznek a tünetek, gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről, valamint a szülők és az iskolaorvos értesítéséről.

Leírják, országszerte minden iskola és óvoda külön útmutatót kapott a járványügyi készenlét idején alkalmazandó szabályokról. Ha egy intézményben megjelenik a koronavírus, akkor a járványügyi hatóság a már megszokott eljárásrend szerint végzi a kontaktkutatást, majd megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben egy intézményben felmerül a csoportos megbetegedés veszélye, az Operatív Törzs Járványügyi Bevetési Egységének bevonásával döntenek az esetleges beavatkozásokról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.