- hirdetés -

Újabb érdekességet hozott nyilvánosságra Orosháza múltjából a Nagy Gyula Területi Múzeum. A belvárosi katolikus templom történetéről tudhatunk meg többet.

Az intézmény bejegyzéséből kiderül, hogy Orosházán a 20. század elején egyre többen kezdtek misére járni, ezért a régi, 1832-ben épített, késő barokk stílusú templom sokszor már kicsinek bizonyult a hívek számára. Emiatt egy új, tágasabb templom felépítésére volt szükség. Molnár János plébános 1913-ban került Orosházára, és tervbe vette az új templom építését.

A terveket az akkori püspök gróf Széchényi Miklós is támogatta, aki 1921-ben történt látogatása alkalmával félmillió koronát ajánlott fel magánvagyonából a templomépítésre.

Fotó: Váradi Zoltán/Nagy Gyula Területi Múzeum archívuma

A ma is álló templpm alapkövét 1921. június 11-én, Jézus Szíve főünnepén helyezték el. Az építkezés gyorsan haladt, másfél év alatt végeztek a munkálatokkal. Az épület azóta több felújításon is átesett.

A múzeum posztjából kiderült az az érdekesség is, hogy az építtető Széchényi püspök annyira a szívén viselte az épület sorsát, hogy saját kérésére, 1923 decemberében bekövetkezett halála után, következő év elején a templomban helyezték örök nyugalomba.

Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 6. részMúzeumunk gazdag fényképgyűjteménnyel is rendelkezik Orosháza…

Közzétette: Nagy Gyula Területi Múzeum – 2020. augusztus 21., péntek

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.