- hirdetés -

Hosszú évek óta Orosháza egyik meghatározó mezőgazdasági üzeme az Orosfarm Zrt. A cégnél a hagyományos növények mellett újak termesztésével is foglalkoznak.

Mintegy három éve kezdtek az egyre nagyobb sláger növény, a pattogatni való kukorica termesztéséhez. Mint Dominkó Norbert a társaság megbízott cégvezetője elmondta, már az elindulás sem volt egyszerű, hisz a popkorn termesztőké egy viszonylag zárt csoport, ahová bekerülni is nehéz.

– Csak szerződéssel rendelkező termelők foglalkozhatnak ezzel a növénnyel. A vetőmagot sem veheti meg az „átlag halandó”. A szerződéses termőterület nagyságára, tőszámra kiszámolt vetőmagot vásárolhatunk, mely kb. kétszer annyiba kerül, mint az áru, vagy más néven takarmány kukoricáé. A cégünk 480 hektáron termeszt kukoricát, ennek épp fele a popkorn. Ha az üzletekben Mogyi, vagy Pop’s popkornnal találkoznak, akkor jó eséllyel abban a mi kukoricánk is benne van – mondja a cégvezető.

A pattogatni való kukorica állománya idén nagyon szép (Fotó: CsJ)

A pattogatni való kukorica növénye és termesztés technológiája nagyon hasonló az árukukoricáéhoz. A vetésforgót nem borítja fel, hisz végül is ez is kukorica. Mivel humán élelmiszer, a legkisebb kukorica moly megjelenésnél is be kell avatkozni. A popkorn kisebb termetű, vékonyabb szárú, emiatt a viharkárokra is érzékenyebb, valamint betakarítás utáni kezelése eltérő.

– Ez a kukorica, betakarítás után nem kerül a társaságunk telephelyére. A kamionból egyenesen a szárítóba viszik. Speciális szárítást igényel. Csak száraz levegő keringetésével szárítható, hisz a „normál” szárítók melegében kipattogna. Hozamban mintegy 4-5 tonnát tud öntözetlenül elérni, az ára pedig több, mit kétszerese az árukukoricáénak. Az idén a vontatott kelés után, a júniusi bőséges esők hatására nagyon szép az állomány, de nem volna jó bármit is elkiabálni, mert – ahogy mondani szokták – sokszor kell még neki kinn aludni. A termőterület fokozatos növelésével szeretnénk a mostani 50%-ról 75%-ra növelni a popkorn arányát – egészíti ki a másik megbízott ügyvezető, Dominkó Gábor.

A cég tovább is keresi az új utakat. Hírek szerint hozzá szeretnének fogni a „szotyi”, az étkezési napraforgó termesztéséhez is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.