- hirdetés -

Az elmúlt ötven év legrosszabb mézterméséről beszélnek a méhészek az idei esztendővel kapcsolatosan.

A közelmúltban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke nyilatkozta több országos médiumban, hogy tragikus az idei méztermés. Ha ilyen tartalmú interjúkat olvas az ember, óhatatlanul felmerül a kérdés: mi a helyzet szűkebb pátriánkban? Rajki Józsefet az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület vezetőjét kérdeztük a helyi mézhelyzetről.

Idén a fagyok miatt nem így néztek ki az akácosok (indafoto.hu)

– Nagyon rossz volt idén is az akác. A tavaszi fagyok áldozata lett rengeteg friss hajtás, ami magával hozta, hogy alig volt a fákon virág. Sajnos csak foltokban voltak olyan területek, ahol megmaradt és tudtak valamennyit hordani a méhek. Az ország északi területein, a Mátra és a Cserhát erdeiben lehetett néhány jobb foltot találni. A hagyományosan jó termőterületek a Duna-Tisza közén, idén szinte semmi mézet nem adtak. A termés a tavalyinál is kevesebb, ami a több éves átlagnak mintegy fele volt – kezdi az összefoglalót az elnök.

A méhészek bíztak a napraforgóban, hogy a szemmel láthatóan szép napraforgó táblák majd pótolják kicsit a hiányt, de megint csalódniuk kellett. A tavaszi szárazság után megérkező bőséges csapadék hatására egyszerre – és nem folyamatosan – borultak virágba a táblák, ami szinte csak egy hetesre csökkentette a hordási periódust. A nagyobb gond az volt, hogy a csapadékos idő viszonylag hűvös is volt, márpedig közismert, hogy a napraforgó akkor ad sok nektárt, ha a hőmérséklet tartósan 25 fok felett van.

A hűvös időben kevés nektárt termelt a napraforgó (Fotó: feny-csemege.hu)

– Napraforgó mézből is csak az átlagos termés felét sikerült produkálni, ráadásul idén is visszatért a tíz éve jelen levő gond. A napraforgó virágzással egyidőben ismét jelentős méhpusztulást tapasztaltunk. A legtragikusabb ebből a szempontból a 2018-as év volt, de hosszú évek óta visszatérő ez a probléma. Ahogyan a múltkor Nagy István agrárminiszter – maga is gyakorló méhész – is mondta: Nem az fő a baj, hogy gyenge volt az év, hanem, hogy ez már a második ilyen gyenge és a méhészek közt sokak számára nagyon vékony a talaj – zárja a beszámolót Rajki József.

A fentiekre rímel Bross Péter OMME elnök a televízióban elhangzott jóslata: – Annyira kevés az idei termés, hogy jövő év elejére nem lesz a szabadpiacon forgalmazható magyar méz.

Azért reméljük a piacon, a kistermelőknél még kapunk majd egy-egy üveggel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.