- hirdetés -

A tavalyi extrém aszály és katasztrofális termés után mindenki egy jobb évet várt 2023-tól. A gabonák – bár okoztak kisebb csalódást – elfogadható, jó termést hoztak. A mezőgazdák figyelme a felvásárlási árak alakulása mellett az őszi betakarítású kapások felé fordul.

A Falugazdász Szolgálat, mint minden évben, idén is kérte a gazdálkodókat vármegye szerte, hogy küldjék el termésbecslésüket. Ami a kukoricát illeti, a számokból is látszik, amit a csapadékmérők is megmutattak. A megye északabbra fekvő területein, ahol kicsit bővebben, vagy jobb időpontban érkezett a csapadék, a gazdák 7-9 tonnás eredményt várnak hektáronként. Ahol nem volt annyi az égi áldásból, például Békéssámson környékén, ez az adat mindössze 2-3 t/ha. Nagy tehát a szórás vármegyén belül is.

Az orosházi határban idén nem lesz ilyen szép a kukorica (Archív fotó: Horváth Bence)

Ami Orosházát és környékét illeti, nem túlságosan dicsekedhetünk. 5-5.5 tonnás hektáronkénti várakozásról számoltak be a gazdálkodók, de néhány kilométerrel arrébb, Pusztaföldváron már szebb a kép, 6.5-7,5 tonnás termést prognosztizálnak a termelők. Ezek a termésbecslések mindig óvatosak, de nagy vonalakban azért lehet belőlük következtetni.

Másik igen fontos növényünk, a napraforgó tekintetében már nem ilyen nagy a szórás. A falugazdászok adatai szerint szinte mindenütt 3-3,5 tonna közti hektáronkénti termést várnak a gazdák. Itt kissé kiemelkedik Kondoros, a maga 4 tonnás várakozásával.

A tavalyinál lényegesen több termés várható napraforgóból is (Fotó: pixabay.com)

Orosházán és környékén az átlaghoz közel várható a termés mennyisége. Nagyszénáson 2,5-2.8 tonnás, Orosházán 3 tonnás hektáronkénti napraforgó termésre számítanak a termelők.

Nagy eltérés ezektől a számoktól aratáskor sem várható, de ha a tavalyival hasonlítjuk össze, amikor sok táblán egyáltalán nem volt termés, jobb esetben besilózták, rosszabb esetben beszántották a kukoricát, akkor mindenképp jobb a helyzet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.