- hirdetés -

Már a neve sem lesz a régi. A következő tanévtől, vagyis szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzék (vagyis az OKJ) új nevet kap, Szakmajegyzéknek fogják hívni.

A név mellett más változások is bekövetkeznek, többek közt az, hogy a választható szakmák száma 759-ről 174-re fog csökkenni.

A felnőttek továbbra is ingyenes képzésben részesülhetnek az iskolarendszerű szakképzésben, ugyanis az állam az első és a második alapszakma megszerzése mellett egy szakmai képzésben megszerezhető szakképesítést is támogat – olvasható az eduline.hu-n.

Ösztöndíjat is kaphatnak azok a tanulók, akik legalább ötven óra képzési időt elérő képzést választanak. Ők havi szinten a garantált bérminimum hetvenöt százalékát tudhatják magukénak. Továbbá azok is részesülhetnek ösztöndíjban, akik nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzést folytatnak, nekik az alapbér kéthavi összege járhat havonta.

A képzés utolsó napjáig, de legfeljebb a képzés megkezdését követő két évig lehet az ösztöndíjra jogosult a képzést végző. Ezen kívül fontos, hogy akkor kaphatja csak meg azt, ha legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik, illetve ha képzési hitelre nem jogosult vagy nem vett fel ilyen hitelt. Amennyiben a szakmát tanuló a képzést nem fejezi be, az ösztöndíjat vissza kell fizetnie – írja az eduline.hu.

Kiemelt kép: portfolio.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.