- hirdetés -

Az elmúlt hét folyamán a tanévzárókkal véget ért az általános-és középiskolákban a tanév, június 22-ét követően pedig megtörtént a kilencedikesek beiratkozása is.

Szeptembertől a Székács iskola 9. évfolyamán két gimnáziumi osztály működik majd, egy hat- és egy négyosztályos. Az előbbiben azok a diákok találhatók, akik már 7. osztályos koruktól fogva jó tanulmányi eredményeik alapján kisgimisekké váltak. Így csupán a négyosztályosba hirdettek felvételt, ahová viszont igen nagy létszámban, kilencvenen jelentkeztek. Végül a hozott pontok és a diákok által meghatározott iskolai rangsor alapján húsz főt tudtak felvenni.

A négyosztályos gimnáziumba húsz főt vettek fel (Fotó: Rosta Tibor)

– Ebben az évben lehetőség lett volna az online beiratkozásra is, mi mégis a személyes formát választottuk. Előre egyeztetett időpontban érkeztek hozzánk a tanulók és kísérőik, így elkerültük a torlódást, a felesleges várakozást. Azért tartottuk fontosnak a személyes találkozást, mert ekkor van lehetősége először találkozni az osztályfőnöknek a diákokkal. Sőt, mivel a szülők is gyakran elkísérik gyermeküket, így ők is megismerhetik a pedagógust. A közvetlen találkozásnak és társalgásnak köszönhetően tehát ezekben a napokban elkezdődhetett a közösségépítés – hangsúlyozta Szőke-Kilián Szilvia igazgatóhelyettes.

Idén kevesebben jelentkeztek a Táncsicsba

A Táncsics Mihály gimnáziumba 144 tanulót vettek fel.

– Az 5/8-as osztályt 31 fő alkotja majd, a 9. évfolyamon az angol-német tagozatra 31, a biológia-matematika osztályba 26, az informatika-humán osztályba 29, a sport-általános tantervű tagozatra pedig 27 fő nyert felvételt. Tavaly boldogok voltunk, hiszen mintegy 370 fő jelentkezett az iskolánkba, idén viszont körülbelül ötvennel kevesebben – mondta el dr. Blahó János igazgató.

Szeptemberben 144 új diák kezdi meg tanulmányait a Táncsicsban (Fotó: Rosta Tibor)

Az intézményben idén is a biológia-matematika tagozatra volt a legnehezebb a bejutás, itt volt a legmagasabb a ponthatár. Ennek egyik oka, hogy a gimnázium benne van az ország azon húsz középiskolájában, mely részese a Szegedi Tudományegyetemmel közösen folytatott Szent-Györgyi programnak. Az igazgató kiemelte, ebből adódóan komolyak a felvételi kritériumok ebbe az osztályba, sőt az is kijelenthető, hogy ez a legerősebb tagozat az iskolában. Az itt tanuló gyerekek nemcsak a természettudományok területén tehetségesek, hanem komoly életcélokkal is rendelkeznek. Ezen a tagozaton születnek évről-évre a legjobb a nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsgaeredmények.

Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, közismertebb nevén a Mezgében is el tudják indítani szeptemberben a legtöbb meghirdetett szakmát. A legnépszerűbb szakok a technikumban a közszolgálati technikus, a kereskedő és webáruházi technikus, a szakközépiskolában pedig a Gépi és CNC-forgácsoló, Kereskedelmi értékesítő és a Festő, mázoló, tapétázó szakra jelentkeztek a legtöbben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.