- hirdetés -

A járványhelyzet javulása miatt május végén úgy döntött a kormány, hogy június 16-ától szervezhetők nyári gyermek- és ifjúsági táborok napközis és ottalvós rendszerben is. Utóbbiakról még folyik az egyeztetés, de a táboroztatás szabályainak több részlete már ismert. Bízva abban, hogy a nyár folyamán további lazítás várható, jó néhány orosházi szervezet és egyesület kezdte meg hagyományos táborainak szervezését.

Egy közvélemény-kutatás szerint a családok negyedének komoly problémát okoz 14 éven aluli gyermekük felügyelete a nyári szünet idején. Mivel a koronavírus-járvány miatt sokan kivették szabadságukat, így a szülők jelentős részének most különösen nagy segítséget jelenthetnek az egy-két hetes nyári táborok. Arról nem beszélve, hogy a diákság is hetekre a négy fal közé volt zárva, így van mit bepótolni úgy közösségi élmények, mint mozgás terén.

Az orosházi gyerekeknek az önkormányzat által fenntartott napközis tábor mellett több lehetőség is rendelkezésükre áll majd, egyik ezek közül a néptánctábor, amelyet harmadik alkalommal szervez meg többedmagával Móricz Bence, a Csengettyű és a Kisharang néptáncegyüttesek művészeti vezetője.
– Figyeltük a járvány alakulását, ami alapján úgy döntöttünk, hozzáfoghatunk a tábor előkészületeihez. A legfontosabbnak azt érezzük, hogy biztonsággal meg tudjuk tartani a próbákat, illetve el tudjuk helyezni a gyerekeket. Ennek érdekében gondosan kell meghatároznunk a létszámot, amely egyelőre bizonytalan – mondta el a táncpedagógus, hozzátéve, bíznak a járványügyi korlátozások további enyhítésében.

A néptánctábor idén is a vízi színpadon zárul (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ami biztos, hogy a III. Körös-menti Néptánctáborba július 4-én, szombaton költözhetnek be a résztvevők, a zárógála pedig ezúttal is a szarvasi víziszínpadon lesz július 9-én.

Szintén a tábor mellett döntött az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK). Mint az egyesület vezetőjétől, Zsiga Zsolttól megtudtuk, bíztak a kedvező kormánydöntésben, így május közepén megkezdték a szervezést.
– Június 16-tól el is indul az első táborunk a gyermek aerobikosoknak és karatésoknak, a következő turnusban pedig a felnőtteket várjuk ugyanezzel. Tervezzük az élversenyzők országos táborát is, amelynek létrehozására a szövetség kért fel minket – sorolta, kiemelve, minden a higiéniára és a létszámra vonatkozó előírást betartanak, az edzéseket a szabadba szervezik, így tartható lesz a szükséges távolság és lehetővé válnak a páros gyakorlatok is. A bentlakásos táborokban szintén ügyelnek arra, hogy a hálózsákokat a szabályozásoknak megfelelően helyezzék el.

A karate táborok fontos része az övvizsga (Fotó: Rosta Tibor)

Mindezek mellett biztosan szervez tábort a nagyszénási Betyár Lovas Közhasznú Egyesület, lesz népművészeti tábor Békéscsabán, Pusztaföldváron nyári élmény tábor várja a gyerekeket.

A jelenlegi előírások szerint a táborokban csak egészséges gyermekek és felnőttek vehetnek részt, ezt nyilatkozattal is igazolniuk kell. Elkülönítőt kell kialakítani azoknak, akik a tábor ideje alatt betegednének meg. Kötelezik a táborszervezőket a nyitás előtti fertőtlenítésre, a gyerekeknek pedig higiéniás oktatást kell tartani a táborozás kezdetén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.